Festivaali-info | Maailma kylässä -festivaali

Festivaali-info

Leif Laaksonen

Kepa ry:n tuottama Maailma kylässä on ilmainen poikkitaiteellinen kulttuurifestivaali, järjestöjen messutapahtuma, ruokakarnevaali ja ajankohtaisten aiheiden keskusteluareena. Festivaali toteutetaan joka kevät toukokuun lopussa.

Vuodesta 1995 lähtien järjestetty tapahtuma on yksi Suomen suurimmista festivaaleista ja suurin järjestö-, kehitysyhteistyö- ja monikulttuurisuustapahtuma. Festivaalikävijöitä on vuosittain noin 80 000.

Tänä vuonna teemana on Agenda 2030 - Kestävä kehitys, ja alueellinen painotus on Afrikassa. Tutustu viime vuoden festivaalilehteen (pdf) ja katso promovideo, jonka tähtinä ovat näyttelijät Elena Leeve ja Jussi Nikkilä.

Ja ennen kaikkea: Tule mukaan nauttimaan musiikista, tanssista, teatterista, taiteesta, keskusteluista, kirjallisuudesta, herkullisesta ruuasta ja monipuolisesta toiminnasta! Maailma kylässä antaa uusia kokemuksia ja näkökulmia suvaitsevaan monikulttuurisuuteen, kehitysyhteistyöhön, kestävään kehitykseen ja globaaliasioihin.

Usein kysyttyä

Missä Maailma kylässä -festivaali järjestetään ja miten sinne pääsee?

Festivaali järjestetään Helsingin keskustassa Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla (ks. tapahtumapaikat ja aluekartta). Parhaiten festivaalille pääset junalla, raitiovaunulla, metrolla tai linja-autolla. Tarkemmat tiedot löydät HSL:n reittioppaasta. Festivaalille ei kannata tulla omalla autolla, koska alueella on hyvin vähän parkkipaikkoja.

Kuka festivaalin järjestää?

Festivaalin järjestää Kepa ry. Kepa on asiantuntijaorganisaatio ja suomalaisten kehitysyhteistyötä tekevien järjestöjen kattojärjestö johon  kuuluu yli 300 järjestöä ympäri Suomea. Kepan toimintaa tuetaan ulkoministeriön kehitysyhteistyömäärärahoista.

Kepan jäsenjärjestöjä ja muita yhteistyökumppaneita on mukana festivaalilla yli 450. Festivaalialueella esittäytyy 400 kansalaisjärjestöä sekä oppilaitoksia, museoita, viranomaisia ja yrityksiä.

Milloin Maailma kylässä -festivaali on?

Maailma kylässä -festivaali järjestetään vuosittain toukokuun lopulla. Vuoden 2018 päivät ovat 26.–27.5., lauantaina klo 11–21 ja sunnuntaina klo 11–19.

Maksaako tapahtuma jotain?

Ei. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Onko tapahtumalla ikäraja?

Ei. Festivaalin päiväohjelma on ikärajaton ja avoin kaikille. Festivaalialueella sijaitsevan anniskelualueen ikäraja on 18 vuotta.

Onko alueella narikkaa?

Valitettavasti ei ole. Festivaalin Tenava-Timbuktu-lastenalueen vierestä löytyy ilmainen lastenvaunuparkki, jonne voi jättää vaunut ja rattaat omalla vastuulla. Vaunuparkissa ei ole vartiointia.

Missä on löytötavarapiste?

Löytötavarapiste sijaitsee infopisteessä suihkulähteen kulmalla, Tenava-Timbuktua vastapäätä Kaisaniemen puistossa. Noutamattomat tavarat toimitetaan tapahtuman jälkeen Suomen Löytötavarapalveluun.

Löytyykö festivaalialueelta lastenhoitohuonetta?

Kyllä. Se sijaitsee Tenava-Timbuktu-lastenalueella Kaisaniemen puistossa.

Onko festivaalilla huomioitu liikkumisen esteettömyys?

Kyllä, festivaalialueella pääsee kaikkialle esteettömästi. 

Onko festivaalin aiheuttama hiilijalanjälki otettu huomioon?

Kyllä, festivaalin hiilijalanjäljestä voit lukea Green festival -sivulta. Samalla sivulla on myös ekovinkkejä festarikävijöille.

Onko ohjelmaa muuallakin kuin lavoilla?

Kyllä, ohjelmaa on myös Tenava-Timbuktu-lastenalueella, Katutaidepisteellä, Rautatientorilla, teemakylissä ja monessa muussa pisteessä.

Miten voin osallistua Maailma kylässä -festivaalin toteuttamiseen?

Festivaalille voi osallistua vapaaehtoisena, näytteilleasettajana tai ohjelmatuottajana. Voit myös saapua paikalle tutustumaan monipuoliseen joukkoon näytteilleasettajia tai laaja-alaiseen ohjelmaamme paremman maailman puolesta! Liity sähköpostilistalle niin pysyt kärryillä festivaalin eri vaiheista.

Maailma kylässä -festivaali järjestetään Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla Helsingin keskustassa toukokuun viimeisenä viikonloppuna.
Toimintaansa festivaalilla esittelee noin 400 näytteilleasettajaa kansalaisjärjestöistä viranomaisiin, oppilaitoksiin ja yrityksiin, sekä noin 60 ruokamyyjää.
Maailma kylässä -festivaali kantaa ympäristövastuunsa Ekokompassi -ympäristöjärjestelmän avulla. Festivaalivieraat voivat pienillä teoilla vaikuttaa festivaalin ympäristökuormituksen minimoimiseen.
Liittymällä mk-info-listalle olet ensimmäisten joukossa kuulemassa festivaalin järjestelyiden edistymisestä ja uusista ohjelmatiedoista. Kevätaikaan listalla kerrotaan lähes viikoittain Maailma kylässä -festivaaliin liittyviä tuoreimpia uutisia.
Vaasan Kehitysmaaseuran aktiivit keksivät 1980-luvun puolivälissä hienon tavan esitellä kansalaistoimintaa. Syntyi Mahdollisuuksien tori, jota järjestään edelleen vuosittain ympäri Suomea. Helsingin Mahdollisuuksien torista kasvoi ensimmäinen täysimittainen Maailma kylässä -festivaali vuonna 1995.