Festivaali-info

Leif Laaksonen

Maailma kylässä on poikkitaiteellinen kulttuurifestivaali, järjestöjen messutapahtuma, eksoottinen ruokakarnevaali ja ajankohtaisten aiheiden keskusteluareena. Vuonna 2014 se oli myös Finland Festivalsin nimeämä Vuoden festivaali.

Vuodesta 1995 lähtien järjestetty koko perheen ilmaisfestivaali on yksi Suomen suurimmista festivaaleista ja suurin järjestö-, kehitysyhteistyö- ja monikulttuurisuustapahtuma. Festivaalikävijöitä on vuosittain noin 80 000.

Teemana kehitys

Festivaali järjestetään toukokuun loppupuolella. Vuoden 2015 päivät ovat 23.–24.5.2015. Teemat ovat kehitys sekä Afrikka ja Lähi-itä.

Tarjolla on musiikkia, tanssia, teatteria, taidetta, keskusteluja, kirjallisuutta, eksoottista ruokaa ja monipuolista toimintaa. Maailma kylässä antaa uusia kokemuksia ja näkökulmia suvaitsevaan monikulttuurisuuteen, kehitysyhteistyöhön, kestävään kehitykseen ja globaaliasioihin.

Promovideo kertoo festivaalin tarinan

Katso vuoden 2012 festivaalilla kuvattu promovideo, joka kertoo paljon festivaalista. Videon tähtinä ovat näyttelijät Elena Leeve ja Jussi Nikkilä.

Järjestäjät

Maailma kylässä -festivaalin pääjärjestäjä on Kepa ry, joka on yli 300 kehitysyhteistyöstä kiinnostuneen suomalaisten kansalaisjärjestöjen kattojärjestö ja Suomen johtava kehityspolitiikan järjestöasiantuntija. Kepan toimintaa tuetaan ulkoministeriön kehitysyhteistyömäärärahoista.

Kepan jäsenjärjestöjä ja muita yhteistyökumppaneita on mukana festivaalilla yli 500. Festivaalialueella esittäytyy 450 kansalaisjärjestöä sekä oppilaitoksia, museoita, viranomaisia ja yrityksiä.

Maailma kylässä -festivaali järjestetään Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla, Helsingin keskustassa.
Toimintaansa festivaalilla esittelee noin 450 näytteilleasettajaa kansalaisjärjestöistä, viranomaisiin, oppilaitoksiin ja yrityksiin sekä noin 60 ruokamyyjää. Teemakyliä on kolme.
Koko festivaalialueella voi liikkua pyörätuolilla. Lavojen läheisyydessä on pyörätuolikorokkeita ja -paikkoja. Alueella on myös invavessoja. Taksien pysähtymispaikka sijaitsee Rautatientorilla Aleksis Kiven patsaan läheisyydessä. Liikuntarajoitteiset voivat kulkea hissillä Virgin Oil Co. -klubille.
Suurta yleisötapahtumaa tehtäessä kiinnitetään entistä tarkempaa huomiota festivaalin ympäristöystävällisyyteen, jota kehitetään vuosi vuodelta. Festivaalivieraat ovat tässä suhteessa avainasemassa ja voivat pienillä teoilla vaikuttaa festivaalin ympäristökuormituksen minimoimiseen.
Vastauksia Maailma kylässä -festivaalilla mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Milloin ja missä festivaali on? Onko alue esteetön? Onko alueella lastenhoitohuonetta tai narikkaa? Mistä voi ostaa artistien levyjä tai bändipaitoja?
Liittymällä mk-info-listalle olet ensimmäisten joukossa kuulemassa festivaalin järjestelyiden edistymisestä ja uusista ohjelmatiedoista. Kevätaikaan listalla kerrotaan lähes viikoittain Maailma kylässä -festivaaliin liittyviä tuoreimpia uutisia.
Vaasan Kehitysmaaseuran aktiivit keksivät 1980-luvun puolivälissä hienon tavan esitellä kansalaistoimintaa. Syntyi Mahdollisuuksien tori, jota järjestään edelleen vuosittain ympäri Suomea. Helsingin Mahdollisuuksien torista kasvoi ensimmäinen täysimittainen Maailma kylässä -festivaali vuonna 1995.