Historia | Maailma kylässä -festivaali

Historia

Mikko Toivonen

Vaasan Kehitysmaaseuran aktiivit keksivät 1980-luvun puolivälissä hienon tavan esitellä kansalaistoimintaa. Syntyi Mahdollisuuksien tori, jota järjestään edelleen vuosittain ympäri Suomea.

Helsingin Mahdollisuuksien torista kasvoi ensimmäinen täysimittainen Maailma kylässä -festivaali vuonna 1995. Festivaali järjestettiin vuorovuosina Helsingin Mahdollisuuksien torin kanssa vuoteen 2005 asti. Siitä lähtien tori on ollut osa jokavuotista festivaalia. Vuonna 2009 vietettiin tapahtuman juhlavuotta, jolloin Maailma kylässä -festivaali nousi Helsinkiin kymmenettä kertaa.

2017

Kaisaniemen puisto ja Rautatientori 27.-28.5.2017

Viikonloppuna järjestetty Maailma kylässä -festivaali kokosi jälleen järjestöt, festivaalikansan, poliitikot ja muut mielipidevaikuttajat yhteen oikeudenmukaisen maailman puolesta. Festivaaliohjelma tarjosi musiikkia, taidetta, keskusteluja ja toimintaa koko perheelle. Vuoden 2017 festivaalin pääteema oli kansalaisyhteiskunta ja alueellinen painotus Latinalaisessa Amerikassa.

Viikonlopun vetonauloja olivat kotimaiset kärkinimet Anna Puu ja Irina, kuumia flamencorytmejä tarjonnut espanjalainen Fuel Fandango, sekä kolumbialaistaustainen M.A.K.U. Soundsystem, jonka yhteiskunnallisesti kantaaottavissa kappaleissa kritisoidaan muun muassa globaalia eriarvoisuutta. Sunnuntaina festivaalin ohjelma sai valitettavan muutoksen, kun varmistui, että Gaby Moreno ei ehdi Lontoosta Helsinkiin ajoissa lentokentän tietoteknisten ongelmien takia. Sunnuntain viimeiseksi esiintyjäksi siirtynyt brasilialainen Aláfia päätti festivaalin aurinkoisissa tunnelmissa.

Viikonlopun aikana nähtiin lukuisia dokumentteja ja elokuvia Kino Caisassa, kulttuurikeskus Caisan salissa. Elokuvantekijä Maher Abdulaziz keskusteli elokuvansa The Wait jälkeen diasporassa elävien syyrialaisten roolista maan jälleenrakennuksessa. "Kauheissa olosuhteissa elävistä pakolaisista tulee helposti radikalisoitumisen uhreja. Toisaalta uusia demokraattisen yhteiskunnan arvoja maailmalla oppineet syyrialaiset voivat kotimaahansa palatessaan juurruttaa niitä myös Syyriaan," totesi Abdulaziz.

Festivaalin puheohjelmassa keskusteltiin muun muassa pakolaisuudesta, eriarvoisuudesta ja kansalaisyhteiskunnan tilasta. Päättäjäpaneeleissa poliitikot puoluekentän eri laidoilta etsivät ratkaisuja kestävän kehityksen tavoitteiden ja yritysvastuun toteutumiseksi. Festivaali nosti esille erilaisia tapoja toimia oikeudenmukaisen maailman puolesta ja tarjosi kävijöille konkreettisia osallistumismahdollisuuksia esimerkiksi järjestöjen tarjoaman vapaaehtoistyön kautta.

Rautatientorilla ja Kaisaniemen puistossa esittäytyi festivaalin aikana yhteensä liki 400 näytteilleasettajaa, joista noin 270 oli kansalaisjärjestöjä. Monipuolisesta ruokatarjonnasta vastasi 60 myyjää, joita kannustettiin huomioimaan raaka-ainevalinnoissaan myös ympäristökysymykset. Tapahtumassa vieraili kahden päivän aikana noin 78 000 kävijää.

Festivaalilehti: 

2016

Kaisaniemen puisto ja Rautatientori 28.–29.5.2016

Oikeudenmukaisuus ja Aasia näkyivät ja kuuluivat vuoden 2016 Maailma kylässä -festivaalilla. Muita teemoja olivat muun muassa kansalaisyhteiskunta, pakolaisuus, ilmasto ja ympäristö, kestävä talous ja Agenda 2030. Oikeudenmukaisen maailman puolesta juhli viikonlopun aikana 79 000 ihmistä.

Pääesiintyjinä festivaalin musiikkiohjelmassa olivat nigeriläinen tuareg-artisti Bombino, intialaisia ja pakistanilaisia juuriaan kunnioittava brittiläinen Asian Dub Foundation, ruotsalainen poliittista hip hopia esittävä Looptroop Rockers, punjabilaistaustainen yhdysvaltalais-tanskalainen Alo Wala sekä eteläkorealainen elektrotrio Idiotape. Musiikkiohjelma nostikin esille lukuisia aasialaisista juurista ponnistavia, monikulttuurisessa maailmassa eläviä artisteja. Kotimaiset kärkinimet Scandinavian Music Group, Teho Majamäki & Travelogue Ensemble sekä Mira Luoti olivat myös vahvoja oikeudenmukaisuuden lähettiläitä festivaalin päälavalla.

Lastenohjelmassa oli runsaasti osallistavia työpajoja musiikin ja tanssiesitysten rinnalla. Festivaalin avasi Satuja Soitosta -tarinakonsertti Savanni-lavalla. Tenava-Timbuktussa Kierrätyskeskus opetti lapsille muun muassa, miten nukkekodin voi remontoida itse ja kuinka kompostimadot tekevät multaa. Keppihevosten rakentaminen osoittautui niin suosituksi, että rakennusaineet eli vanhat villasukat meinasivat loppua kesken.

Oikeudenmukaisuus nousi esiin monin tavoin myös festivaalilla nähdyissä dokumenteissa ja puheohjelmistossa. Emmy-palkittu dokumentaristi Deeyah Khan esitteli edellisenä vuonna valmistuneen ohjauksensa Jihad - A Story of the Others, ja festivaalilla pohdittiin paljon radikalisoitumista sekä pakolaisuutta. Kiinan ihmisoikeuskysymykset vetivät niinikään väkeä valkokankaan ääreen. Puheohjelmassa muun muassa presidentti Tarja Halonen oli keskustelemassa hätäavusta yhdessä Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun apulaispääsihteeri Jemilah Mahmoodin kanssa. Suomen eduskuntapuolueiden puheenjohtajat olivat Kepan asiantuntijoiden tentattavana energian ja talouden yhteensovittamisesta.

Festivaalilehti: 

2015

Kaisaniemen puisto ja Rautatientori 23.–24.5.2015

Toukokuun loppupuolella järjestetty Maailma kylässä -festivaali tarjoili yleisölle monipuolista ohjelmaa sekä rytmejä Afrikasta ja Lähi-idästä. 20-vuotiaan festivaalin pääteema oli kehitys, ja tapahtumassa kävi viikonlopun aikana noin 77 000 ihmistä.

Festivaalilauantain pääesiintyjiin lukeutuivat kora-virtuoosi Ba Cissoko, sahrawi-laulaja Aziza Brahim sekä Länsi-Afrikan ebola-epidemiasta muistuttanut Sierra Leone's Refugee All Stars, jonka Suomen Punainen Risti toi festivaalille. Sunnuntaina festarikansa pääsi puolestaan todistamaan yhden jazz-kesän kiinnostavimman projektin ensi-iltaa, kun UMO – Helsinki – Cotonou valtasi lavan. Sunnuntaina päälavalla kuultiin myös libanonilaisen homojen oikeuksia puolustavan Mashrou' Leilan keikka sekä afrobeatin legendan Orlando Juliuksen ja nykyjazz-kollektiivi The Heliocentricsin yhteiskonsertti. Viikonlopun kotimaisia vetonauloja olivat pop-laulaja Janna, rento ja letkeä Kaveri Special, Suomi-reggaen tähti Aurora sekä omaperäinen Pietarin Spektaakkeli.

Tarjolla oli tuttuun tapaan myös runsaasti lastenohjelmaa työpajoista tanssi-, teatteri- ja musiikkiesityksiin. Tenava-Timbuktun ohjelman lisäksi lapsille suunnattua ohjelmaa nähtiin Savanni-lavalla, missä festaripäivät käynnistyivät musiikkisatu Nukkearkku – matka-arkun salaisuuden sekä Satu Sopasen ja Tuttiorkesterin tahdissa.

Festivaalin asiaohjelmanumerot vetivät niin ikään runsaasti yleisöä. Pääteeman ohella asiaohjelmassa käsiteltiin muun muassa ympäristöasioita, eriarvoisuutta, rauhantyötä ja globaalia taloutta. Lisäksi sananvapaus oli esillä esimerkiksi Guantanamon päiväkirja -teoksen kirjoittaneen Larry Siemsin puheenvuorossa sekä suomalaisjournalistien paneelikeskustelussa. Festivaalilla nähtiin myös elokuvia ja dokumentteja ensi kertaa järjestetyssä Docventures Loungessa Kansallisteatterin Lavaklubilla.

Koko perheen ilmaisfestivaalilla oli mukana yhteensä 60 katukeittiötä ja satoja näytteilleasettajia. Yksittäiset sadekuurot eivät haitanneet muutoin aurinkoista festivaalia, ja järjestelyt sujuivat ongelmitta.

Festivaalilehti: 

2014

Kaisaniemi ja Rautatientori 24.–25.5.2014

15. kertaa järjestetty Maailma kylässä -festivaali helli festivaalikansaa monipuolisella musiikilla ja ilmastoasioihin painottuneella asiaohjelmalla. Festivaalilla kävi viikonlopun aikana 80 000 ihmistä. Aurinkoinen sää piti festivaalivieraat hyvällä tuulella ja järjestelyt sujuivat ongelmitta.

Festivaalilauantain kruunasivat yleisön villinnyt meksikolaisbändi Los de Abajo ja sielukas espanjalainen laulajatar Amparo Sánchez. Sunnuntaina festivaalikansan hurmasi jazzin elävä legenda Hugh Masekela, joka kannusti kaikkia taistelemaan maailman epäoikeudenmukaisuutta vastaan. Kansainvälisistä vieraista viikonlopun päätti meksikolainen harmonikkavirtuoosi Celso Piña.

Suomalaisartisteista kiinnostivat muun muassa hiphopin kärkinimistä varta vasten Maailma kylässä -festivaalia varten koottu Hiphop Allstars sekä muun muassa Mira Luodin ja Anna Puun tähdittämä Kuperseikkailu, jonka ensimmäinen live-esiintyminen nähtiin festivaaliviikonloppuna. Muita kotimaisia esiintyjiä olivat esimerkiksi nostalginen Four Cats, Lauri Tähkä, Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaani, Minä ja Ville Ahonen sekä Wimme Saari ja Tapani Rinne.

Asiantuntijapaneelissa keskusteltiin tulevista ilmastoneuvotteluista ja todettiin, että lisää kunnianhimoa tarvitaan sekä Suomessa että maailmalla. Järjestöjen ilmastoteltta tarjosi ratkaisuja ilmastokriisiin ja kansainväliset vieraat toivat ilmastokeskusteluihin muun muassa pienviljelijöiden ja alkuperäiskansojen näkökulmia. Open Finland -teltta esitteli suomalaista yhteiskuntaa Suomeen muuttaneille. Lisäksi asiaohjelmassa keskusteltiin esimerkiksi Dalit-naisten oikeuksista, vaatteiden eettisyydestä, lihansyönnin tulevaisuudesta, yhteisömediasta Tansaniassa ja vammaisten oikeuksista kehitysmaissa.

Maailma kylässä -festivaalista on muodostunut koko perheen tapahtuma, joka houkutteli jälleen paikalle myös paljon lapsiperheitä. Tänä vuonna mukana oli ennätykselliset 400 näytteilleasettajaa ja 60 katukeittiötä, ja ohjelmaa oli kuudella lavalla.

Festivaalilehti: 

2013

Kaisaniemi ja Rautatientori 25.–26.5.2013

Kesän avausfestivaalina ja globaaliasioiden kohtaamispaikkana vakiintunut Maailma kylässä -festivaali keräsi Helsingin Kaisaniemen puistoon ja Rautatientorille viikonlopun aikana arviolta 85 000 kävijää.

Festivaalin pääteema oli ihmisoikeudet, alateema teatteri ja maantieteellinen painotus Kaakkois- ja Itä-Aasia. Kautta linjan kaikki ennätykselliset 285 ohjelmanumeroa vetivät yleisöä. Festivaalin näytteilleasettajia oli 450. Niistä 60 oli ruokamyyjiä ja 300 kansalaisjärjestöjä. Alkukesän lämmin aurinko ja pienet sadekuurot rytmittivät festivaaliviikonloppua.

Maantieteellinen painotus kaakkois- ja itäaasialaiseen musiikkiin sai festivaalivierailta innostuneen vastaanoton. Festivaalilla kuultiin Jambinain korealaista postrockia, Charmain Clamorin filippiiniläistä jazzia, The Cambodian Space Projectin kambodzhalaista psykedeelistä poppia, Hanggain kiinalaista hillbillyrockia ja White Shoes & The Couples Companyn indonesialaista indietä.

Muita mantereita edustivat kuubalainen Sierra Maestra, joka esiintyi kotimaisen Kuukuminan kanssa, tansanialainen Totoo Zebingwa & Sanaa Sana, norjalainen PelBo ja portugalilainen Melech Mechaya.

Kotimaisia päesiintyjiä olivat juuri uuden levyn julkaissut Ismo Alanko sekä kymmenvuotisen uransa syksyllä 2013 päättänyt PMMP. Don Johnson Big Band oli mukana ensimmäistä kertaa järjestetyssä Metro FeatFest -kilpailussa, jossa bändin festivaalikeikalle haettiin vierailijaa verkossa käydyllä kilpailulla. Muita kotimaisia kärkinimiä olivat Diandra, Kuningasidea, Johanna Juhola & Reaktori, Aino Venna, Color Dolor ja lastenbändi Fröbelin Palikat.

Kulttuuriohjelmassa oli musiikin ohella runsaasti teatteria, runoutta, lastenohjelmaa ja katutaidetta. Teatteria oli kokonaisuudessaan kolmen lavan täydeltä Teatris-festivaalin yhteistyön myötä.

Ihmisoikeuksiin painottuvassa asiaohjelmassa käsiteltiin rasismia, kamalari-orjuutta, politiikkaa, vettä, vessoja, ihmiskauppaa, perhesuunnittelua, työntekijöiden oikeuksia, kehitysyhteistyötä, globaalia epätasa-arvoa, sananvapautta, mielipidevankeja ja taloutta. Keskusteluja tähdittivät useat kärkipoliitikot ja kansainväliset asiaohjelmavieraat.

Asiaohjelman kiinnostavin vierailu varmistui vasta festivaaliviikonlopun perjantaina, kun venäläisen Pussy Riot -ryhmän kaksi jäsentä pääsivät Suomeen. Pussy Riotin ympärille nousi valtava mediahuomio perjantain tv- ja lehtijuttujen myötä. Median kiinnostus säilyi kovana koko festivaalin ajan, koska salanimillä Suomessa olleet jäsenet peruivat esiintymisensä lauantaiaamuna.

Festivaalilehti: 

2012

Kaisaniemi ja Rautatientori 26.–27.5.2012

Yksi Suomen suurimmista festivaaleista ja monikulttuurisuus- ja järjestötapahtumista houkutteli Helsingin Kaisaniemen puistoon ja Rautatientorille viikonlopun aikana ennätysmäiset 105 000 kävijää. Festivaalin pääteema oli demokratia, alateema ruoka ja maantieteellisinä painopisteinä Pohjois-Afrikka ja Lähi-Itä. Festivaali kylpi kesäisessä auringosta ja lämmössä koko viikonlopun ajan.

Festivaalilla oli kaksi kovaa vetonaulaa. Lauantaina ohjelmassa ollut naiskolmikko: arabipopin valtiatar Natacha Atlas, kotimaisen iskelmän supertähti Paula Koivuniemi sekä presidentti Tarja Halonen yhden asiaohjelmanumeron avaajana. Sunnuntaina festivaalialueen veti täyteen suomireggaebuumin kovin nimi Jukka Poika & Sound Explosion Band.

Kansainvälisistä esiintyjistä vauhdikkaimmin lavan ottivat haltuun nicaragualainen Perrozompopo ja israelilais-jemeniläis-yhdysvaltalainen Yemen Blues. Pohjoisafrikkalaisen desert bluesin kuningatar Mariem Hassan ja algerialais-ranskalaisen El Gaflan ja suomalaisen räppäri Asan yhteiskeikka hurmasivat yleisön.

Monipuolinen asiaohjelma tarjosi jokaiselle jotakin. Keskusteluja tähdittivät useat kärkipoliitikot ja eturivin kirjailijat. Asiaohjelmissa olivat mukana ministerit Heidi Hautala, Paavo Arhinmäki, Ville Niinistö ja Erkki Tuomioja sekä kirjailijoista muun muassa Rafeef Ziadah, Boualem Sansal ja Katja Kettu.

Demokratiateemaan pääsi hakemaan omakohtaista tuntumaa House of Democracy -äänestysinstallaatiosta. Äänestysvirkailijoina esiintyneiden näyttelijöiden luoma kokemus epädemokraattisesta äänestystilanteesta yllätti, hauskutti ja herätti keskustelua.

Kautta linjan kaikki ohjelmanumerot vetivät yleisöä. Myös vuoden 2012 uutuudet, lähiruokaa tarjoava Herkkukylä ja Lavaklubi elokuvaohjelmistoineen olivat suosittuja. Festivaalin näytteilleasettajia oli jälleen ennätysmäärä, 450. Niistä 60 oli ruokamyyjiä ja 300 kansalaisjärjestöjä. Yleisöä riitti lavaohjelman lisäksi kaikille näytteilleasettajapisteille ja oheisohjelman pariin.

Festivaalilehti: 

2011

Kaisaniemi ja Rautatientori 28.–29.5.2011

Suomen suurin monikulttuurisuusfestivaali houkutteli Helsingin Kaisaniemen puistoon ja Rautatientorille viikonlopun aikana 70-80 000 kävijää.

Yksi festivaalin tähdistä oli sunnuntaina esiintynyt eteläafrikkalainen vapauslaulaja Vusi Mahlasela. Yleisöä liikuttivat myös senegalilainen afro-hop pioneeri Daara J Family, newyorkilainen Hazmat Modine, afrobeat-rumpali Tony Allen elektromies Jimi Tenorin kanssa sekä useat muut esiintyjät eri puolilta maailmaa.

Kotimaista musiikkitarjontaa edustivat muun muassa täydelle Rautatientorille esiintynyt Yona & Pienet Liikkuvat Pilvet, Lepistö & Lehti, Uusi Fantasia, Signmark sekä punkbändi Pertti Kurikan Nimipäivät Pelle Miljoonan vahvistuksella. Lauantai-iltana meno jatkui loppuunmyydyllä festivaaliklubilla Virgin Oilissa.
Ennätysmäiset yli 400 näytteilleasettajaa kansalaisjärjestöistä ruokamyyjiin ja yrityksiin esittelivät festivaalilla toimintaansa ja tarjosivat eksoottisia makuelämyksiä.

EU:n vapaaehtoistoiminnan teemavuosi näkyi voimakkaasti festivaalilla järjestöjen kautta. Munamies innosti lapset pomppimaan ja kehotti kaikkia mukaan hyvää mieltä tuottavaan vapaaehtoistyöhön. Festivaalin järjestelyissä oli mukana noin 200 vapaaehtoista, ja eri järjestöjen vapaaehtoisia työskenteli alueella noin tuhat.

Vapaaehtoistoiminnan lisäksi Egyptin ja Libyan kansannousut, esteettömyys ja siirtolaisuus olivat keskeisiä teemoja asiaohjelman yli 100 keskustelutilaisuudessa. Vieraaksi saatiin muun muassa Egyptin kansannousuun aktiivisesti osallistuva kirjailija Ghada Abdel Aal.

Viikon ajan festivaalitunnelmaan pääsi myös opiskelijavoimin pyöritetyn Maailma kylässä FM -radion välityksellä.

2010

Kaisaniemi ja Rautatientori 29.–30.5.2010

Monipuolinen musiikki- ja asiaohjelma sekä sunnuntain aurinkoinen keli houkuttelivat yhdennelletoista Maailma kylässä -festivaalille Helsingin Kaisaniemeen ja Rautatientorille noin 70 000 kävijää.

Lauantai-iltapäivällä päälavalle noussut Anna Puu karkotti sadepilvet ja hurmasi yleisön valovoimaisella esityksellään. Yksi odotetuimpia artisteja oli Mad Juana, joka päätti lauantai-illan reggae- ja rockrytmien ilotulitukseen.

Aurinkoinen sunnuntai puolestaan huipentui afrokolumbialaisen ChocQuibTownin positiivisen energiseen esitykseen, joka sai koko Kaisaniemen kentän tanssimaan.

Festivaalin teemana oli "200 polkua parempaan maailmaan", jolla viitattiin eri kansalaisjärjestöjen tekemään arvokkaaseen työhön.

Kepan järjestämissä paneelikeskusteluissa pohdittiin muun muassa Suomen ratkaisuja maailman köyhyyteen. Yhtenä vaihtoehtona ilmastonmuutoskamppailun ja kehitysyhteistyön rahoittamiseksi on esitetty rahoitusmarkkinaveroa, jonka suosio on kasvanut maailmanlaajuisen finanssikriisin aikana. Ajatus sai kannatusta myös paneelissa puhuneilta kolmen suurimman eduskuntapuolueen edustajilta.

Kehityskysymyksistä kiinnostuneiden suomalaisten globbariverkosto keräsi festivaalilla kansalaisten korttiterveisiä kansanedustajille. Postikorteilla kannustetaan päättäjiä toimimaan aktiivisemmin ilmastonmuutoksen, maailman köyhyyden ja talouskriisien ehkäisemiseksi. Globbarit keräävät korttiterveisiä yleisötapahtumissa ympäri Suomea ja kortit luovutetaan eduskuntavaaleissa vastavalituille kansanedustajille massaglobbaustapahtumassa keväällä 2011.

2009

Kaisaniemi ja Rautatientori 23.–24.5.2009

Vuonna 2009 Maailma kylässä -festivaali järjestettiin kymmenettä kertaa. Sateinen lauantai verotti yleisömäärää, mutta tälle vuodelle saatu lisätila Rautatientorilta varmisti, että kävijöitä kertyi noin 65 000. Festivaalialueella nähtiin ennätysmäiset lähes 400 näytteilleasettajaa.

Asiaohjelman pääteemana oli ilmastonmuutos. Pääministeri Matti Vanhasen tähdittämässä ”Suomi ilmastopolitiikassa” -paneelissa peräänkuulutettiin sitovia kansallisia, eurooppalaisia ja globaaleja sopimuksia. Lisäksi aihetta käsiteltiin myös muissa asiaohjelmanumeroissa. Kepan Globbarien toimesta festivaalilla palkittiin ahkerimmin kehitysyhteistyötä ja reilua kauppapolitiikkaa puolustaneet kansanedustajat. Näistä niin sanotuksi peukkukuninkaalliseksi selviytyi Pertti Salolainen (kok.).

Päälavalla nähtiin muun muassa kolumbialainen La-33, mosambikilainen Ghorwane, malilainen Terakaft sekä perulainen Novalima, joka saapui myös yllätyskeikalle sunnuntain päätösklubille. Päälavan kotimaiset suuruudet Eino Grön, Jippu, Fat Beat Sound System sekä lasten ilo Jytäjyrsijät valloittivat yleisönsä. Monsuunilavaa tähdittivät muun muassa ranskalainen La Casa Bancale sekä kotimaiset Reino & The Rhinos, Maritta Kuula Nartana -tanssiryhmän kanssa sekä huuliharpputaiturit Sväng. Lauantaina Virgin Oil Co.:ssa Funky Elephant Festivalin kanssa yhteistyössä järjestetty iltaklubi oli jättimenestys. Lavalla nähtiin muun muassa kanadalainen The Soul Jazz Orchestra sekä brittiläinen Up, Bustle & Out.

Festivaalialueella nähtiin myös ilmastonmuutos -teemaan liittyvää taidetta kuubalaisen muuri-installaation ja taiteilija Otto Karvosen valotauluinstallaation muodossa. Oheistapahtumia oli ennätysmäisen paljon, muun muassa kymmenennen juhlavuoden kunniaksi Lasipalatsin aukiolle pystytetty Kymmenen kertaa Maailma kylässä -valokuvanäyttely, Galleria Oksasenkatu 11:ssä järjestetty kuubalaisen nykytaiteen näyttely ja keskustelutilaisuus sekä Tavastia -klubin Festa Mocambicana.

2008

Kaisaniemi 24.–25.5.2008

Maailma kylässä -festivaali keräsi ennätysyleisön vuonna 2008. Monipuolisen musiikki- ja asiaohjelman lisäksi hieno sää helli yleisöä läpi viikonlopun. Kepan teema festivaalilla oli globbareiden ”Tiedä mitä tankkaat” -biopolttoainekampanja, joka nosti esiin ruokakasvipohjaisten polttoaineiden vaikutuksia ruuan hintaan ja köyhyyteen. Paikalla oli Kepan lisäksi lähes 300 muuta näytteilleasettajaa esittelemässä toimintaansa.

Festivaalin pääesiintyjä oli YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n hyväntahdonlähettiläs Barbara Hendricks. Vuonna 1993 Tukholmaan asettuneen tähtimuusikon esitys oli yhdistelmä jazzia ja klassista musiikkia. Muita yleisömagneetteja olivat muun muassa Suurlähettiläät, Värttinä, Dissidenten ja festivaalin päättänyt malilais-ranskalainen Mamani Keita & Nicolas Repac.

2007

Kaisaniemi, 26.–27.5.2007

Vuonna 2007 Maailma kylässä -festivaali tarjosi Kaisaniemessä lähes sata eri esitystä, ja yli 300 näytteilleasettajaa esittäytyi festivaalikävijöille. Lauantain sadekaan ei kävijämäärässä näkynyt, koska sunnuntain aurinkoinen sää veti Kaisaniemen tupaten täyteen. Festivaalin teemana oli ilmastonmuutos, jota käsiteltiin muun muassa ulkoministeriön kanssa toteutetussa paneelikeskustelussa.

Tällä kertaa Kaisaniemeen oli kasattu musiikkiohjelmaa varten kaksi lavaa, joilla vuorottelivat kotimaiset ja ulkomaiset huippunimet. Suurimpia yleisömagneetteja olivat monikulttuurinen Ska Cubano, supisuomalainen Kari Tapio, perulainen La Sarita ja ranskalainen Dirty Babylon Breaker. Lisäksi yleisö pääsi nauttimaan ruotsalais-suomalaisen Gjallarhornin kansanmusiikista, The Valkyriansin skasta ja kenialaisen il Murranin maasai-perinteistä.

2006

Kaisaniemi, 27.–28.5.2006

Seitsemäs Maailma kylässä -festivaali järjestettiin Kaisaniemen puistossa, Rautatientorilla ja Kulttuurikeskus Caisassa. Tarjolla oli musiikkia, taidetta, toimintaa, maailmankuvia ja mahdollisuuksia neljältä mantereelta. Festivaalilla haluttiin erityisesti muistaa vapaaehtoistoimintaa, jota ilman esimerkiksi Maailma kylässä -festivaali ei nousisi viihdyttämään helsinkiläisiä ja Helsingin-kävijöitä.

Pääesiintyjiin kuului Suomi-Nepal seuran tuoma Nepathya sekä suomalaisen rytmimusiikin huippunimiin lukeutuva Don Johnson Big Band. Alueella nähtiin myös toinen yhtye Nepalista, kun Wycliffe-raamatunkääntäjien suomeen kutsuma James Lhomi Group esiintyi Caisassa. Yleisöä lämmittivät myös espanjalainen La Kinky Beat, vietnamilainen saksofonisti Dac Thien Quyen Trio Töykeiden kanssa sekä bhangra-rockia soittava intialais-englantilainen Kissmet. Lapsia ja lapsenmielisiä tanssitti kotimainen Paukkumaissi.

2005

Kaisaniemi, 28.–29.5.2005

Vuonna 2005 ensimmäisen Maailma kylässä -festivaalin järjestämisestä tuli kuluneeksi 10 vuotta. Juhlan kunniaksi festivaali muutettiin jokavuotiseksi tapahtumaksi. Teemana oli ympäristö, ja tämä näkyi erityisesti Rautatientorille kootun jättiteltan Amazonas-näyttelyssä sekä sen ympärillä esittäytyneiden ympäristöjärjestöjen tarjonnassa. Festivaalin asiaohjelmatarjontaa kasvatettiin huomattavasti.

Esityksiä nautittiin yli sadalta eri ryhmältä. Suurta suosiota ulkomaalaisista artisteista saivat muun muassa espanjalainen Cheb Balowski, chileläinen reggaebändi Gondwana, somalilais-englantilainen Maryam Mursal ja senegalilainen hip hop -ryhmä Bogostyle. Suomalaisista tähdistä lavalle nousivat Värttinä, Kimmo Pohjonen Kluster, Jonna Tervomaa ja juhlafestivaalia varten kasattu erikoisyhtye Kymppiorkka. Sen riveissä cover-klassikoita esittivät muun muassa Paula Vesala, Mariko, Emma Salokoski, Tidjan ja Olavi Uusivirta.

2003

Kaisaniemi, 17.–18.5.2003

Ruoka oli pääteemana viidennen Maailma kylässä -festivaalin ohjelmassa 2003. Ruoka saattaa olla Suomessa asuvalle itsestäänselvyys, mutta Kepassa ja sen jäsenjärjestöissä huomioitiin, että tämä perustarve on satojen miljoonien ihmisten ulottumattomissa. Tämän vuoksi Kepa jäsenineen lanseerasi vuonna 2001 Ruoka-aika-kampanjan, joka pyöri vuoteen 2005 nälän poistamiseksi maailmasta. Festivaalilla oli Ruokamaailma-teltta, jossa tarjoiltiin reilusti tuotettua ruokaa niin Suomesta kuin muualtakin maailmasta.

Festivaalilla esiintyivät kuubalainen Los Cumbancheros, eteläafrikkalainen hip hop -ryhmä Black Noise sekä guinealainen Sembe. Loistavaa tanssia esitti tshetshenialainen tanssiryhmä Daimohkin lapset, joka maan kurjasta ja vaarallisesta tilanteesta huolimatta pääsi tanssimaan festivaalin iloksi. Suomalaisista esiintyjistä mukana olivat muun muassa Katri Helena, Mariska, Bomfunk MC’s ja Maija Vilkkumaa. Tapahtuman aikana käynnistettiin valtakunnallinen pyöräilyviikko.

1999

Kaisaniemi, 29.–30.5.1999

Maailma kylässä -festivaali palasi toukokuussa 1999 Kaisaniemeen, johon kerääntyi osanottajia vielä edellisiä vuosia enemmän. Festivaalin selkeä pääteema oli Jubilee 2000 -kampanja, jonka tavoitteena oli saada köyhien maiden velat peruutettua. Festivaalilla vietettiin myös Suomen Lähetysseuran ensimmäistä Jubilee-messua.

Useat kansainväliset esiintyjät tulivat Afrikasta. Mukana oli muun muassa kaksi afrikkalaista naista: eteläafrikkalainen Busi Mhlongo ja kamerunilainen Sally Nyolo. Kylässä oli myös Mosambikista saapunut kymmenhenkinen nuorten tanssiteatteriryhmä Casa de Cultura ja kuubalainen Klimax-ryhmä. Suomalaista musiikkitarjontaa oli Eino Grönistä Eläkeläisiin. Korkeaa tasoa pitivät yllä myös Pauli Hanhiniemi ja Perunateatteri, Ultra Bra ja Pohjannaula.

1997

Auroran kenttä, 24.–25.5.1997

Toinen Maailma kylässä -festivaali vieraili Auroran kentällä ja VR:n makasiineilla vuonna 1997. Festivaali päätyi Kaisaniemen puiston sijaan yllättäen uuteen paikkaan, kun Superpesikseen pariksi vuodeksi noussut Kaisaniemen Tiikerit ja festivaaliorganisaatio eivät päässeet yhteisymmärrykseen Kaisaniemen kentän käytöstä. Järjestäminen uudessa paikassa oli iso ponnistus, mutta silti alueelle nousi jopa yhdeksän esiintymislavaa.

Toisen festivaalin teemoiksi valittiin aina yhtä ajankohtaiset ja tärkeät arvot eli ihmisoikeudet, suvaitsevaisuus ja monikulttuurisuus. Ne näkyivät niin esiintyjävalinnoissa, esityksissä kuin muussakin toiminnassa. Festivaalilla muistettiin erityisesti lokakuussa 1995 surmattua nigerialaista kirjailija-aktivisti Ken-Saro Wiwaa. Maan huonosta ihmisoikeustilanteesta muistutettiin myös nigerialaisen Femi Kutin ja hänen yhtyeensä The Positive Forcen esityksessä, joka jatkoi Femin isän Fela Kutin aktivismin ja afrobeatin jalanjäljissä.

Intialais-englantilainen Pardesi Bhangra Music Machine ja YK:n rauhanmitalin saanut reggaebändi Third World vastasivat festarin muusta kansainvälisestä elämystarjonnasta. Suomalaisia artisteja esiintyi jälleen kymmeniä, joista tähtitaivaalta tuttuja ovat esimerkiksi musiikkiviennin kuninkaalliset HIM ja The 69 Eyes sekä omaperäinen Tuomari Nurmio ja katu-uskottava Giant Robot.

1995

Kaisaniemi, 20.–21.5.1995

Maailma kylässä -festivaalin taival alkoi näyttävästi, kun Helsingin Kaisaniemeen kerääntyi vuonna 1995 yli 150 kansalaisjärjestöä ja runsaat sata esiintyjää. Yleisöä festivaalilla kävi viikonlopun aikana kymmeniä tuhansia. Kulttuurin ja vaikuttamisen kiinteästi toisiinsa yhdistävälle tapahtumalle oli selkeästi tilausta.

Festivaalista tuli kerta heitolla eräänlainen kesän aloitus. Tapahtuman sijoittaminen toukokuun loppupuolelle myötäili Helsingin Mahdollisuuksien tori -tapahtuman perinteistä aikataulua, koska festivaali rakennettiin käytännössä järjestötapahtuman ympärille. Tapahtuma järjestettiin ensimmäisenä vuonna kertaluontoisesti, ja se oli Euroopan neuvoston rasisminvastaisen kampanjan Suomen päätapahtuma. Samalla Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepa ry juhli 10-vuotissynttäreitään.

Esiintyjälista oli erityisen komea, koska uuden festivaalin piti erottua muusta tapahtumamassasta. Artisteina liikuttivat ja tanssittivat esimerkiksi jamaikalainen reggaelegenda Black Uhuru, yhdysvaltalainen funkkia, poppia ja hip hopia yhdistellyt Defunkt ja kurdistanilainen Kardo. Kotimaisista suosikeista mukana olivat muun muassa uraansa aloitellut Rasmus, myöhemmin Ultra Bra -nimellä kulkenut Kerkko Koskinen Ensemble, Angelin tytöt, Ismo Alanko, M.A. Numminen ja Pelle Miljoona & Rockers.