Mariem Hassan | Maailma kylässä -festivaali

Lucía Dominguez

Mariem Hassan (ALG/ESH/ESP/MEX/MTN)

  • Su 27.5.2012 11.20–11.40 Taiga-lava
  • Su 27.5.2012 14.30–15.30 Savanni-lava

Mariem Hassan on pohjoisafrikkalaisen desert bluesin kiistaton kuningatar, joka on lumonnut kuulijoitaan aavikon patinoimalla äänellään ympäri maailmaa jo 30 vuoden ajan. Hassan, jonka hahmossa tiivistyvät länsisaharalaisten heimonaisten itsellisyys ja riippumattomuus, syntyi Länsi-Saharassa sahrawi-perheeseen, kun alue vielä kuului Espanjalle. Perhe joutui myöhemmin pakolaiseksi Algeriaan, ja sieltä erämaan musiikki kuljetti Hassanin sittemmin maailmalle. Nykyään hän asuu perheineen Espanjassa.

Hassanin musiikissa kuuluvat hänen kiehtovan äänensä lisäksi desert bluesiin niin olennaisesti kuuluva kitara sekä länsisaharalainen, vuohennahasta tehty rumpu. Hänen vaikutteensa virtaavat bluesin ja perinteisten rytmien syvässä virrassa. Länsisaharalaisella hassaniyyan kielellä laulava Mariem Hassan julkaisi esikoisalbuminsa Deseosin vuonna 2004.

Tuorein albumi El Aaiún Egdat (El Aaiún palaa) julkaistiin tänä vuonna. El Aaiún on Marokon miehittämän Länsi-Saharan pääkaupunki, jossa väkivalta länsisaharalaisia kohtaan on yleistä.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lisää kommentti