Publik på festivalen.
Foto: Inez Kaukoranta.

Festivalen Världen i byn

Festivalen Världen i byn skapar diskussion om aktuella globala frågor och sporrar människor att arbeta för en mer hållbar framtid. Världen i byn lyfter fram och söker lösningar på globala problem, ökar människors medvetenhet och ger dem verktyg för att driva på dessa frågor. Världen i byn för människor samman, eftersom vi bara kan ändra världen tillsammans.

Festivalen Världen i byn, som ordnats sedan 1995, är en gratis kulturfestival för hela familjen, en matkarneval och ett evenemang för hållbar utveckling. Festivalen samlar tiotusentals besökare. Huvudarrangör är Finländska utvecklingsorganisationer – Finnish Development NGOs Fingo rf, som är en takorganisation för cirka 270 utvecklingsorganisationer. 

Gratisfestivalen, som ordnas i Söderlångvik i Helsingfors den 25–26 maj, har publicerat hela sitt musikprogram. På musikscenen får vi höra Las Karambas och Puerto Candelarias latinamerikanska sound, den tunisiska artisten Emels konstnärliga ställningstagande samt de inhemska artisterna Antti Autio, Maija Kauhanen, Don Johnson Big Band och barnkonserten Indaba.

– Festivalens tema är mod, eftersom det vi behöver mest av allt i dessa på många sätt svåra tider är modet att agera för en rättvis och hållbar värld. Med festivalen vill vi inspirera människor att agera och påverka, säger Johanna Eurakoski, programchef för festivalen.

– Temat mod kommer särskilt tydligt fram i de muntliga framförandena, men också i musikprogrammet. Till exempel Emel från Tunisien är en artist som starkt tar ställning, och hennes låt Kelmti Horra (på svenska: mitt ord är fritt) blev protestlåt för revolutionerna under den arabiska våren. Emel har framfört låten också vid utdelningen av Nobels fredspris och gjort musikaliskt samarbete på bred front för mänskliga rättigheter, hopp och styrka.

Ur diskussionprogrammet publiceras några smakprov. Laura Haimilas och Emmi Nuorgams program Kerhotalo live handlar om modiga och personliga offentliga framföranden. Musikerbilder från Kuba – på scenen Palo pa´ Rumba kombinerar traditionell kubansk musik och fotografiska berättelser.

Förutom musik och muntliga anföranden kommer festivalen att innehålla program för barn, konst, verkstäder, kvällsklubbar och drygt tvåhundra utställare från organisationer till mat- och basarförsäljare. Bland de nya helheterna märks Peace & Sport-området, som produceras av YMCA, samt Bok- och återanvändningsvärlden.  

De viktigaste samarbetspartnerna för festivalen som organiseras av Fingo är Europeiska kommissionens representation i Finland, Europaparlamentets finländska förbindelsekontor, Kyrkans Utlandshjälp, Radio Helsinki och Maailman Kuvalehti. Cirka 50 000 besökare förväntas delta i festivalen. Det är gratis inträde till alla programpunkter. 

Emel, Las Karamba och Puerto Candelaria är de internationella stjärnorna på musikscenen

Emel från Tunisien är en drivande kraft på den arabiska musikscenen. Sångerskan känd för sin experimentella stil kombinerar arabiska traditioner med elektroniskt och klassiskt i sin musik. Emel beskriver sitt feme album MRA, som släpps i april, som ett ode till kvinnor, systerskap och mänsklighet.

Las Karamba kommer från Venezuela, Kuba, Spanien, Argentina och Frankrike. Medlemmarnas bakgrunder påverkar glatt bandets musik som kombinerar son, cha-cha-cha och salsa med urban musik och ett stänk av samba och rumba. Bandet inspireras av kvinnor från tidigare generationer som har kämpat för jämställdhet och kvinnors rättigheter:

– Vi vill vara en röst för de kvinnor som under historiens gång har tvingats till tystnad.

Grammybelönade Puerto Candelaria, som har turnerat i tjugo år, spelar en blandning av cumbia, rock, jazz och ska. Bandet är ett av de internationellt sett främsta inom ny colombiansk musik, och dess ledare Juancho Valencia är en trefaldig Latin Grammy-vinnare. Bandet är engagerat i miljö och hållbarhet.

– Musik är ett socialt verktyg för att bygga en bättre värld, särskilt för att ta hand om vår planet, säger Valencia.

Konserter för alla åldrar

Antti Autio, som inleder festivalsöndagen, är ett av de största namnen på den finska musikscenen idag. Han släppte sitt senaste album Täällä sinua kaivataan i februari, och på Spotify har Autios låtar redan spelats mer än 15 miljoner gånger. 

Pionjären inom finsk rytmmusik Don Johnson Big Band kommer till Världen i byn med sitt nya album Midnight Movement, som släpps i vår. Ensemblen är mycket glad över att få delta i denna traditionella festival för hållbar utveckling.

– Vårt bands värderingar har alltid varit självklart kopplade till kampen för jämlikhet, mänskliga rättigheter och fred. Världen behöver mer internationell solidaritet och färre gränshinder som ökar ojämlikheten”, säger bandets sångare Tommy Lindgren.

Maija Kauhanen, vinnare av Nordiska rådets musikpris 2023, är en av Finlands internationellt mest framgångsrika folkmusiker. Hon är känd som en kvinnlig kraftkälla vars framträdanden kombinerar stark sång med en fascinerande musikalisk stil. 

– Jag tror att vi genom musikens och konstens kraft kan vara en del av förändringen för en bättre värld, säger Kauhanen, som har uppträtt i mer än 30 länder.

Barnkonserten Indaba kombinerar improvisation, slagverksgrooves, hiphop och housedans med sång.  Föreställningen utforskar identitet på finska, engelska, och swahili.

Av festivalens musikartiser har Dub FX feat. Mr Woodnotes och Hassan Maikals deltagande tidigare offentliggjorts.

Frågor? 

Program: Johanna Eurakoski, johanna.eurakoski@fingo.fi, +358 50 317 6696, svarar på svenska Utställaranmälningar: Maria Hopponen, maria.hopponen@fingo.fi, +358 50 317 6742

Samarbetspartnerskap: Marjo Martin, marjo.martin@fingo.fi, +358 50 317 6694
Kommunikation: Nelli Korpi, nelli.korpi@fingo.fi, +358 50 317 6698