Niukkuuden ajat ovat edessä – vapaaehtoisesti tai pakolla | Maailma kylässä -festivaali

Harri Paloheimo ja Ville Lähde haluavat kirjoillaan antaa ihmisille välineitä tulkita ilmastonmuutokseen liittyviä tekijöitä.

Leif Laaksonen

Niukkuuden ajat ovat edessä – vapaaehtoisesti tai pakolla

Uutinen

Su 25.5.2014 12.52

Ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ei ole muuta vaihtoehtoa kuin kokonaiskulutuksen vähentäminen eli resursseista tinkiminen, arvioivat tietokirjailijat Harri Paloheimo ja Ville Lähde Maailman kirjat -teltan keskustelussa.

"Kirjani ei ole ensisijaisesti suunnattu viherpiipertäjille, jotka jo tiedostavat ilmastonmuutokseen liittyvät ongelmat, vaan pääyleisöä ovat esimerkiksi taloustutkijat ja puolustusvoimien väki", kertoo tietokirjailija ja filosofi Ville Lähde Maailman kirjat teltan ”Kirjailijat ilmastoaktivisteina” -keskustelussa.

"Heillä on valmius nopeasti ymmärtää, miten laajasti ilmastonmuutos liittyy esimerkiksi turvallisuuskysymyksiin ja eriarvoisuuden lisääntymiseen. Kun resurssit vähenevät, niistä alkaa väistämättä kilpailu, joka voi johtaa konflikteihin."

Lähde julkaisi viime vuonna "Niukkuuden maailmassa" -tietokirjan. Hänen mukaansa ydinkysymys nykypolitiikassa on, että päättäjät eivät suostu myöntämään etteivät energianlähteet ole noin vain korvattavissa toisella. Energiatehokkuuden kehittäminenkään ei auta, jollei samalla aseteta kokonaiskulutukselle kattoa.

"Tällä hetkellä teknologiaa kehitetään edelleen siitä lähtökohdasta, että tuotantorakenne ja kulutus pysyvät ennallaan.”

Lähteen mukaan todellisia muutoksia vältetään tekemästä vetoamalla siihen, että ihmiset eivät ole valmiita tinkimään elintasostaan.

"Tämä ei pidä paikkaansa, esimerkkejä löytyy kyllä menneisyydestä. Kun on ollut sota tai muu kriisiaika, ihmisten on ollut pakko sopeutua niukkuuteen. Esimerkiksi Yhdysvaltojen lama 1920-30-luvuilla johti valtaviin mullistuksiin talouselämässä", Lähde toteaa. 

Öljyn tuotantohuippu meni jo

Myös Nokialla vuosia työskennellyt ja niukkenevien resurssien maailmaa tutkinut Harri Paloheimo teki oman teoksensa "Suomi öljyn jälkeen" pohjaksi yhteiskunnalliselle keskustelulle.

"Mielenkiintoisinta on resurssien vähenemisen aikataulu. Muutokset voivat tapahtua yllättävän nopeasti", Paloheimo arvioi. 

Hänen mukaansa aiemmin arvioitiin, että öljyn tuotantohuippu saavutetaan vuonna 2030, mutta viimeaikaisten tutkimusten mukaan huippu meni jo vuonna 2006.

"Tämä tieto on ohitettu julkisuudessa hämmästyttävän pienellä keskustelulla. Kun öljyvarat alkavat ehtyvät, hinta voi nopeasti tuplaantua, ja tällöin asiantuntijoiden mukaan esimerkiksi ilmailuala lakkaa olemasta", Paloheimo toteaa.

"Nyt onkin ennen muuta kyse siitä, odotammeko pakotettua muutosta, vaikka alammeko jo sopeutua niukempiin aikoihin."

Ville Lähde muistuttaa, että ilmastonmuutoksessa ja sen torjunnassa on kyse faktoista, ei moraalisesta asiasta.

"Liian moni ajattelee, että olisi ihan kiva tehdä jotain – ihan kiva pelastaa maailma."

  • Maailman kirjat -teltta on Rautatientorilla. Ville Lähde: "Niukkuuden maailmassa"; Rauli Partanen, Harri Paloheimo & Heikki Waris: "Suomi öljyn jälkeen"

Teksti: Sanna Jäppinen