Emmie Aaltonen | Maailma kylässä -festivaali

Suomalais-filippiiniläisen yhdistyksen pitkäaikainen toimija Emmie Aaltonen on ollut aktiivisesti järjestelemässä yhdistyksen osallistumista Maailma kylässä -festivaalille. Aaltosen mielestä festivaali osoittaa, ettei Suomi ole harmautta ja jöröyttä.

"Olemme osallistuneet Suomalais-filippiiniläisen yhdistyksen kanssa Maailma kylässä -festivaalille ruokamyyjinä. Kyse ei kuitenkaan ole vain ruuan myymisestä, vaan myös filippiiniläisen kulttuurin esittelemisestä ja rahan keräämisestä kehitysyhteistyöprojekteihin. Tuemme myynnistä saaduilla rahoilla köyhien filippiiniläisten lasten koulunkäyntiä Lasten tulevaisuus ry:n kautta.

Ruokamyynti on joka kerta yhdistykselle iso ponnistus. Me esimerkiksi käärimme itse kaikki myymämme kevätkääryyleet, koska mitkään pakasteet eivät ole tarpeeksi hyviä. Siinä on sitten tekemistä tutuille ja sukulaisillekin. Maailma kylässä -festivaalille osallistuvat myös kaikki järjestömme hallituksen jäsenet, mikä on tärkeää tällaisessa pienessä järjestössä. Ruokamyynnin lisäksi olemme joskus tuoneet festivaalille oman Pagdiriwang-tanssiryhmämme, joka esittää filippiiniläisiä perinnetansseja.

Maailma kylässä -festivaali kokoaa yhteen maahanmuuttajia ympäri Suomea, ei siis vain Helsingistä. Festivaalin kautta monet eri kulttuurit pääsevätkin helposti kommunikoimaan keskenään. Käyn itse aina myös kiertämässä esittelypisteitä, kun vain myyntikojulta pääsen. Olen ollut jo 24 vuotta Suomessa ja työskentelin aiemmin kulttuurikeskus Caisassa, joten festivaalilla tapaa aina myös tuttuja.

Olen jakanut viime vuosina niin paljon Maailma kylässä -festivaalin julisteita ja lennäkkejä, että yksi ystäväni arveli mainostenjakamista minun roolikseni festivaalilla. Jaan lennäkkejä esimerkiksi Helsingin nähtävyyksien luona, koska siellä tapaa turisteja. Heille on hyvä esitellä monikulttuurisuutta Suomessa, koska Suomi on muutakin kuin jöröjä tai epäystävällisiä suomalaisia."