Olavi Uusivirta | Maailma kylässä -festivaali
Olavi Uusivirta (oik.) kokosi vuoden 2007 festivaalille muusikkoystäviään Woodstock-tunnelmien pariin. Menossa mukana Markus Nordenstreng.

Laulaja-lauluntekijä Olavi Uusivirta osallistui vuonna 2005 Maailma kylässä -festivaalin kymmenvuotisjuhlaesitykseen ja veti oman Olavi Uusivirta and friends - in the Spirit of Woodstock -show´n vuonna 2007. Uusivirta arvostaa Maailma kylässä -festivaalin rohkeita artistivalintoja.

"Olen vieraillut Maailma kylässä -festivaalilla useita kertoja, ihan jostain yläasteajoilta lähtien. Ensimmäisen kerran esiinnyin festarilla Kymppiorkka-juhlabändin kanssa vuonna 2005. Vedin tuolloin Stevie Wonderin Higher Groundin, koska silloin minulla oli menossa sellainen ´Wonder-kausi`. Muutenkin suuri osa suosikkimusastani on vuosikymmenten takaa, ja sieltä menneisyydestä löytyi myös vuoden 2007 erikoisteema, Woodstock ´69.

Erikoisesiintymisen idea lähti oikeastaan siitä, että olimme oman bändin kanssa keikkatauolla, ja edellisen levyn julkaisemisesta oli kulunut jo puolitoista vuotta. Esityksen punainen lanka löytyi erään unettoman yön ´nostalgiahuuruissa`. Woodstock tuntui hyvältä konseptilta, koska koko alkuperäinen vuoden ´kuusysi` Woodstock on bändeineen ja biiseineen ainutlaatuinen aarreaitta. Arvelin, että tällaisella idealla voisi olla kaikupohjaa monien muusikkotuttujen keskuudessa. Lavalle saatiinkin esimerkiksi Tuomo Prättälä, Paula Vesala ja Markus Nordenstreng.

Woodstock-keikasta jäi erityisesti mieleen letkeä ´family-henki`, kun lavalla oli koko ajan paljon porukkaa. Samanlainen lämminhenkisyys yhdistää mielestäni koko Maailma kylässä -festivaalia. Parhaita festareita yhdistää juuri se, että ihmiset tekevät festivaalia intohimonaan. Silloin fiilis näkyy niin rakentajissa ja roudareissa kuin järjestyksenvalvojissa ja esiintyjissäkin. Motivoitunut festarihenkilökunta ovat tärkeä osa festivaalikokemusta.

Paras puoli Maailma kylässä -festivaalissa on minusta se, että järjestäjät ovat artistivalinnoissaan rohkeampia ja ennakkoluulottomampia kuin monilla muilla festareilla. Festivaali ei aliarvioi katsojaa tuijottamalla vain myyntilukuja, vaan tarjoaa mahdollisuuksia nouseville artisteille ja sellaisille ulkomaisille bändeille, joita ei muuten saataisi Suomeen. Vuosien saatossa festivaali onkin vakiinnuttanut asemansa Helsingin kulttuurikalenterissa, ja ihmiset löytävät tavallaan ´automaattisesti` kesän kynnyksellä Kaisaniemeen.”