Info

Maailma kylässä -festivaali on ilmainen koko perheen kulttuurifestivaali, ruokakarnevaali ja järjestöjen messutapahtuma, joka käy keskustelua ajankohtaisista globaaleista aiheista ja herättelee ihmisiä toimimaan kestävämmän tulevaisuuden puolesta. Maailma kylässä nostaa esiin globaaleja ongelmia ja etsii niihin ratkaisuja. Festivaali kasvattaa ihmisten tietoisuutta ja antaa heille keinoja toimia asioiden edistämiseksi. Maailma kylässä kokoaa yhteen ihmiset siksi, että maailman voi muuttaa vain yhdessä.

Seuraavan kerran tapahtuma järjestetään 28.–29.5.2022 Helsingin Suvilahdessa.

Fingon tuottama ilmaistapahtuma tarjoaa tekemistä ja koettavaa kaikenikäisille. Viikonlopun aikana festivaalilla nautitaan kymmenistä konserteista, inspiroivista puheista, näyttelyistä, dokumenteista, hyvästä ruoasta ja leppoisasta tunnelmasta.

Pääyhteistyökumppanit ovat Kirkko Helsingissä, ympäristöministeriö, ulkoministeriö, Euroopan komission Suomen-edustusto ja Euroopan parlamentin Suomen-toimisto sekä Maailman Kuvalehti.

Maailma kylässä järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1995. Lue lisää festivaalin historiasta.

Maailma kylässä 2022 teema: Planeettamme rajat

Planeetta Maalla on rajansa. Luonnon, ihmisten ja talouden hyvinvointi tulevaisuudessa on täysin riippuvainen siitä, millaisia päätöksiä teemme nyt. Luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen, muuttuva ilmasto, väestönkasvu, lisääntyvä eriarvoisuus, kasvavat muuttoliikkeet ja ylikulutus pakottavat toimimaan. Ratkaisujen löytäminen on olemassaolon elinehto maapallon tulevaisuudelle ja ihmiskunnalle.

Maailma kylässä -festivaalilla 2022 etsitään ihmisen kokoisia ratkaisuja, miten elämme kestävästi planeettamme rajoissa. Millaista muutosta tarvitsemme, jotta turvaamme kaikille kestävät elinolosuhteet myös tulevaisuudessa? Miten juuri sinä voit olla mukana tekemässä muutosta?

Usein kysytyt kysymykset

Maksaako tapahtuma?

Ei. Maailma kylässä on ilmainen ja tapahtuma-alueelle on vapaa pääsy. Festivaalin jatkoklubeille on kuitenkin pieni pääsy- ja narikkamaksu.

Missä löytötavarapiste sijaitsee?

Tapahtumassa on löytötavarapiste. Noutamattomat tavarat toimitetaan tapahtuman jälkeen Suomen Löytötavarapalveluun.

Onko alueella narikkaa?

Ei valitettavasti ole.

Festivaalin lastenalueen vieressä on ilmainen lastenvaunuparkki, jonne vaunut voi jättää omalla vastuulla. Vaunuparkissa ei ole vartiointia.

Kuinka esteettömyys on huomioitu alueella?

Festivaalialue on esteetön ja kaikille avoin. Päälavan keikkoja voi seurata pyörätuolikorokkeelta. Puheohjelmalavalla on käytössä induktiosilmukka. 

Onko alueella lastenhoitohuone?

Kyllä. Se sijaitsee lastenalueella.

Onko ohjelmaa muuallakin kuin lavoilla?

Kyllä. Tekemistä ja koettavaa löytyy ympäri festivaalialuetta. Ohjelmaa järjestetään muun muassa lastenaluella, Katutaidepisteellä ja näytteilleasettajien osastoilla.

Onko festivaalin aiheuttama hiilijalanjälki otettu huomioon?

Kyllä. Festivaalin monipuolisesta ympäristötyöstä ja hiilijalanjäljestä voit lukea ympäristö-sivulta. Samalla sivulla on myös ekovinkkejä festarikävijöille.

Kuka festivaalin järjestää?

Festivaalin järjestää Fingo, joka on 300 kansalaisjärjestön kattojärjestö ja globaalin kehityksen asiantuntija. Fingon toimintaa tuetaan ulkoministeriön kehitysyhteistyömäärärahoista.

Festivaali on oiva tilaisuus tutustua Fingoon ja sen jäsenjärjestöihin. Sadat kansalaisjärjestöt sekä joukko oppilaitoksia, museoita, viranomaisia ja yrityksiä esittäytyy tapahtumassa.

Miten voin tulla mukaan toteuttamaan festivaalia?

Festivaalille voi osallistua näytteilleasettajana tai ohjelmatuottajana. Haemme myös laajaa joukkoa vapaaehtoisia avuksi toteuttamaan festivaalia.

Tilaamalla uutiskirjeemme saat tiedon festivaalin tuoreimmista kuulumisista. Tiedotamme uutiskirjeellä esimerkiksi ohjelmahausta, näytteilleasettajaksi ilmoittautumisesta, vapaaehtoishausta sekä ohjelmajulkistuksista.

Turvallinen keskusteluareena kaikille

Festivaali ja sen keskustelukanavat ovat häirinnästä ja syrjinnästä vapaita tiloja, joissa kaikkien on turvallista osallistua. Osallistuaksesi hyvään, kiinnostavaan ja asialliseen keskusteluun, pidä mielessä seuraavat ohjeet:

  • Kunnioita toisten itsemäärittelyoikeutta, kiinnitä huomiota sanavalintoihisi ja muista, että ihmiset ja heidän kokemuksensa maailmasta ovat moninaisia.
  • Neuvo, älä lyttää – mahdollisuutemme hankkia tietoa erilaista aihepiireistä ovat erilaisia. Mikäli kohtaat keskustelussa tietoa, joka eroaa omastasi, pyri oikaisuissasi lempeyteen. Jos sinua neuvotaan, kuuntele ja pohdi omia käsityksiäsi ja sitä, kenen suulla ja tiedoilla puhut, ennen puolustuskannalle nousemista. Erehtyminen on sallittua ja inhimillistä.
  • Luo keskustelunavauksillasi tilaa, anna toisten kommentoida ja olla eri mieltä.
  • Ole avoin – kohtaamalla uudet aiheet ja henkilöt ennakkoluulottomasti, voit itsekin oppia uutta.
  • Älä tee oletuksia keskustelukumppanistasi, hänen osaamisestaan tai ymmärryksestään hänen olemuksensa tai ominaisuuksiensa perusteella.
  • Älä levitä stereotypioita, oletuksia tai loukkaavia tai häiritseviä vertauksia ihmisistä tai ihmisryhmistä.
  • Älä hauku, kiusaa tai käytä häiritsevää kieltä.
Kuvassa kaksi polkupyörää festivaaliaidan edessä

Kestävämmän ja oikeudenmukaisemman maailman puolesta

Maailma kylässä -festivaali on Fingon järjestämä kaikille avoin kestävän kehityksen suurtapahtuma. Festivaali järjestetään, jotta elämä olisi reilumpaa. Ihan kaikkialla.

Kuva: Rami Aapasuo