Info

Maailma kylässä on ilmainen kaupunkifestivaali, joka järjestetään vuosittain toukokuun lopussa Helsingissä. Seuraavan kerran tapahtuma järjestetään 28.–29.5.2022 Helsingin Suvilahdessa.

Fingon tuottama ilmaistapahtuma tarjoaa tekemistä ja koettavaa kaikenikäisille. Viikonlopun aikana festivaalilla nautitaan kymmenistä konserteista, inspiroivista puheista, näyttelyistä, dokumenteista, hyvästä ruoasta ja leppoisasta tunnelmasta.

Maailma kylässä järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1995. Lue lisää festivaalin historiasta.

Maailma kylässä 2022 teema: Planeettamme rajat

Planeettamme rajat – ihmisille, eläimille, luonnolle, maapallon kantokyvylle, koko ekosysteemille. Mitä kaikkea planeettamme kestää, missä menevät rajat? Millaiset rajat? Miten muuttoliikkeet, talous, ihmisoikeudet, luonnon monimuotoisuus ja kestävä kehitys vaikuttavat rajallisuuteen? Miten elämme kestävästi planeettamme rajoissa? Millaista muutosta tarvitsemme, jotta turvaamme kestävät elinolosuhteet kaikille myös tulevaisuudessa? Entä ketkä tämän muutoksen tekevät? Näitä teemoja pohditaan Maailma kylässä -festivaalilla 28.-29.5.2022. Ohjelmahaku ja näytteilleasettajailmoittautuminen avautuvat syksyllä.

Usein kysytyt kysymykset

Maksaako tapahtuma?

Ei. Maailma kylässä on ilmainen ja tapahtuma-alueelle on vapaa pääsy. Festivaalin jatkoklubeille on kuitenkin pieni pääsy- ja narikkamaksu.

Missä löytötavarapiste sijaitsee?

Tapahtumassa on löytötavarapiste. Noutamattomat tavarat toimitetaan tapahtuman jälkeen Suomen Löytötavarapalveluun.

Onko alueella narikkaa?

Ei valitettavasti ole.

Festivaalin lastenalueen vieressä on ilmainen lastenvaunuparkki, jonne vaunut voi jättää omalla vastuulla. Vaunuparkissa ei ole vartiointia.

Kuinka esteettömyys on huomioitu alueella?

Festivaalialue on esteetön ja kaikille avoin. Päälavan keikkoja voi seurata pyörätuolikorokkeelta. Puheohjelmalavalla on käytössä induktiosilmukka. 

Onko alueella lastenhoitohuone?

Kyllä. Se sijaitsee lastenalueella.

Onko ohjelmaa muuallakin kuin lavoilla?

Kyllä. Tekemistä ja koettavaa löytyy ympäri festivaalialuetta. Ohjelmaa järjestetään muun muassa lastenaluella, Katutaidepisteellä ja näytteilleasettajien osastoilla.

Onko festivaalin aiheuttama hiilijalanjälki otettu huomioon?

Kyllä. Festivaalin monipuolisesta ympäristötyöstä ja hiilijalanjäljestä voit lukea ympäristö-sivulta. Samalla sivulla on myös ekovinkkejä festarikävijöille.

Kuka festivaalin järjestää?

Festivaalin järjestää Fingo, joka on 300 kansalaisjärjestön kattojärjestö ja globaalin kehityksen asiantuntija. Fingon toimintaa tuetaan ulkoministeriön kehitysyhteistyömäärärahoista.

Festivaali on oiva tilaisuus tutustua Fingoon ja sen jäsenjärjestöihin. Sadat kansalaisjärjestöt sekä joukko oppilaitoksia, museoita, viranomaisia ja yrityksiä esittäytyy tapahtumassa.

Miten voin tulla mukaan toteuttamaan festivaalia?

Festivaalille voi osallistua näytteilleasettajana tai ohjelmatuottajana. Haemme myös laajaa joukkoa vapaaehtoisia avuksi toteuttamaan festivaalia.

Tilaamalla uutiskirjeemme saat tiedon festivaalin tuoreimmista kuulumisista. Tiedotamme uutiskirjeellä esimerkiksi ohjelmahausta, näytteilleasettajaksi ilmoittautumisesta, vapaaehtoishausta sekä ohjelmajulkistuksista.

Turvallinen keskusteluareena kaikille

Festivaali ja sen keskustelukanavat ovat häirinnästä ja syrjinnästä vapaita tiloja, joissa kaikkien on turvallista osallistua. Osallistuaksesi hyvään, kiinnostavaan ja asialliseen keskusteluun, pidä mielessä seuraavat ohjeet:

  • Kunnioita toisten itsemäärittelyoikeutta, kiinnitä huomiota sanavalintoihisi ja muista, että ihmiset ja heidän kokemuksensa maailmasta ovat moninaisia.
  • Neuvo, älä lyttää – mahdollisuutemme hankkia tietoa erilaista aihepiireistä ovat erilaisia. Mikäli kohtaat keskustelussa tietoa, joka eroaa omastasi, pyri oikaisuissasi lempeyteen. Jos sinua neuvotaan, kuuntele ja pohdi omia käsityksiäsi ja sitä, kenen suulla ja tiedoilla puhut, ennen puolustuskannalle nousemista. Erehtyminen on sallittua ja inhimillistä.
  • Luo keskustelunavauksillasi tilaa, anna toisten kommentoida ja olla eri mieltä.
  • Ole avoin – kohtaamalla uudet aiheet ja henkilöt ennakkoluulottomasti, voit itsekin oppia uutta.
  • Älä tee oletuksia keskustelukumppanistasi, hänen osaamisestaan tai ymmärryksestään hänen olemuksensa tai ominaisuuksiensa perusteella.
  • Älä levitä stereotypioita, oletuksia tai loukkaavia tai häiritseviä vertauksia ihmisistä tai ihmisryhmistä.
  • Älä hauku, kiusaa tai käytä häiritsevää kieltä.
Kuvassa kaksi polkupyörää festivaaliaidan edessä

Kestävämmän ja oikeudenmukaisemman maailman puolesta

Maailma kylässä -festivaali on Fingon järjestämä kaikille avoin kestävän kehityksen suurtapahtuma. Festivaali järjestetään, jotta elämä olisi reilumpaa. Ihan kaikkialla.

Kuva: Rami Aapasuo