Kuvassa Les Amazones d'Afrique -kollektiivin kolme laulajaa.
Kuva: Karen Pauline Biswell

Maailma kylässä levittäytyy Allas Sea Poolille, Kauppatorille, Tiivistämöön ja verkon kautta koko Suomeen

Kestävän kehityksen festivaali, Maailma kylässä, paneutuu tänä keväänä ympäristö- ja ilmastokysymyksiin sekä pakolaisuuden ja rauhan aihepiireihin. Festivaalin teemana on Planeettamme rajat. Maapallon kaikkien maiden hyvinvointi on meidän kaikkien asia.

Hybridifestivaalina järjestettävä ilmaistapahtuma levittäytyy eri puolille Helsinkiä sekä verkkoon toukokuun viimeisellä viikolla 23.–29.5. Elokuvaohjelmisto tuotetaan Online Cinemaan ja on vapaasti katsottavissa koko Suomessa festivaaliviikon ajan. Puheohjelman kantaaottavat ja ratkaisuja hakevat puheenvuorot nähdään lauantaina ja sunnuntaina Suvilahden Tiivistämössä sekä suorana verkkostriiminä festivaalin sivuilla.

Konserttiohjelmiston päätapahtuma järjestetään sunnuntaina Allas Sea Poolin ulkoilmalavalla, jossa nähdään kovatasoisia kansainvälisiä sekä kotimaisia yhtyeitä. Lisäksi konsertteja järjestetään lauantai-iltana Tiivistämössä ja sunnuntaina Temppeliaukion kirkossa. Näytteilleasettajien Mahdollisuuksien tori levittäytyy Kauppatorille sunnuntaina.

Les Amazones d’Afrique vihdoin Suomeen

Yhteiskunnallisesti aktiivisena yhtyeenä tunnettu Les Amazones d’Afrique on ollut tulossa Maailma kylässä -festivaalille jo kahtena edellisenä vuonna, mutta koronapandemia on pistänyt kapuloita rattaisiin. Tänä keväänä odotus vihdoin palkitaan. Panafrikkalaisia tyylejä, elektronisia soundeja ja nykyaikaista pop-musiikkia sekoittava kollektiivi käsittelee kappaleissaan vaikeita aiheita, kuten naisten kohtaamaa väkivaltaa, seksuaalista identiteettiä ja pakkoavioliittoja. Festivaalilla nähdään laulajat Mamani Keïta, Fafa Ruffino ja Dobet Gnahoré.

Allas Sea Poolin lavalla nähdään myös kahdeksan nuoren muusikon muodostama Santrofi. Ghanalaiseen highlifeen karibialaisia tyylejä, kongolaista soukousia ja nigerialaista afrobeatia yhdistelevä yhtye valloitti maailmaa useilla isoilla kansainvälisillä festivaaleilla ennen pandemiaa vuonna 2019. Yhtyeen jäsenet ovat kiertäneet legendojen, kuten Ebo Taylorin, Pat Thomasin ja Gyedu Blay Ambolleyn mukana.

Festivaalilauantain musiikillinen kohokohta on Orkesta Mendozan iltakeikka Tiivistämössä. Yhdysvaltojen ja Meksikon raja-alueen musiikillista yhteensulaumaa edustava kokoonpano yhdistelee pop- ja rockmusiikkia latinalaisiin ranchera-, son- ja cumbiarytmeihin. Juhlaviikoilla 2017 esiintyneen yhtyeen keulahahmo Sergio Mendoza tunnetaan myös meksikolaisen Mexrrisseyn ja yhdysvaltalaisen Calexicon riveistä.

Festivaalin musiikkiohjelmistossa nähdään myös viime kevään Maailma kylässä -virtuaalifestivaalilla valloittanut Nicole Willisin ja Gospel Helsingin yhteisesiintyminen livenä Temppeliaukion kirkossa sekä lastenbändi Pikku Papun Orkesteri Allas Sea Poolilla.

Ympäristön puolustajat hätätilassa

Puheohjelmassa nähdään muun muassa Itä-Afrikan Erin Brockovichiksi kutsutun kenialaisen Phyllis Omidon ja suomalaisen Elokapina-aktivisti Iiris Laisin puheenvuoro, jossa käsitellään ympäristöaktivistien haasteita eri puolilla maailmaa. Greenpeace Internationalin ja Amnesty Internationalin johtajana työskennellyt eteläafrikkalainen ympäristö- ja ihmisoikeustaistelija Kumi Naidoo keskittyy keynote-puheenvuorossaan ilmasto-oikeudenmukaisuuteen. Festivaalille tuotetussa spoken word -teoksessa ääneen pääsevät taitavat sanankäyttäjät Laura Eklund Nhaga, Paleface ja Hassan Maikal.

Alkuperäiskansojen selviytyminen vaikuttaa maapallon luonnon tulevaisuuteen

Dokumenttielokuvista useimmat saavat Suomen ensi-iltansa festivaalin Online Cinemassa. Cannesin elokuvajuhlilla 2021 maailman ensi-iltansa saanut Flore Vasseurin elokuva Bigger Than Us näyttää, kuinka nuoret kaikkialla maailmassa taistelevat ihmisoikeuksien, ilmaston ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolesta. Céline Cousteaun Tribes on the Edge (2019) kertoo laajasta terveyskriisistä ja tuhoisista taudeista Amazonin alkuperäiskansojen keskuudessa ja näyttää, miten oma tulevaisuutemme kietoutuu koko maapallon luonnon tulevaisuuteen. Nova Amin ja Velcrow Ripperin elokuva Metamorphosis (2018) kuvaa taianomaisesti ja runollisesti maailmanlaajuisen ympäristökriisin todellista laajuutta.

Maailma kylässä 23.–29.5.2022, Helsinki & maailmakylassa.fi

Online Cinema ma 23.5. klo 10 – su 29.5. klo 23. Elokuvaohjelmisto.
Tiivistämö Live la 28.5. 11–23, su 29.5. 11–18. Puheohjelmaa, iltakonsertti, taidenäyttely, terassi.
Tiivistämö Online la 28.5. 11–19, su 29.5. 11–18. Puheohjelmaa.
Allas Sea Pool su 29.5. 11–20. Konsertteja ja taidetta.
Kauppatori su 29.5. 11–19. Mahdollisuuksien tori ja taidetta.
Temppeliaukion kirkko su 29.5. 18–19. Konsertti.

Suurin osa puheohjelmistosta julkaistaan 7.4. Taideohjelmat, Mahdollisuuksien torin kokonaisuus sekä lisää musiikkia, elokuvia ja puheohjelmaa julkaistaan 21.4. Kaikkiin ohjelmiin on vapaa pääsy.

Näytteilleasettajaksi Mahdollisuuksien torille

Sunnuntaina 29.5. kello 11–19 Kauppatorilla järjestettävälle Mahdollisuuksien torille on varattavissa pieni määrä näytteilleasettajapaikkoja. Kannattaa tulla mukaan innostamaan yleisöä kestävän kehityksen ja paremman maailman rakentamiseen. Lue lisää näytteilleasettajapaikoista ja -paketeista.

Lisätiedot

Viestintäpäällikkö Nelli Korpi, nelli.korpi@fingo.fi, +358 50 317 6698
Ohjelmapäällikkö Johanna Eurakoski, johanna.eurakoski@fingo.fi, +358 50 317 6696

Lue lisää ohjelmasta.

Pressikuvat Flickristä
Facebook
Twitter
Instagram 
#MaailmaKylässä

Maailma kylässä on vuodesta 1995 alkaen järjestetty kestävän kehityksen kulttuurifestivaali, joka käy keskustelua ajankohtaisista globaaleista aiheista ja herättelee ihmisiä toimimaan kestävämmän tulevaisuuden puolesta. Kansainvälinen ilmaistapahtuma järjestetään 23.–29.5.2022 Helsingissä ja verkossa teemalla Planeettamme rajat. Pääjärjestäjä on Suomalaiset kehitysjärjestöt – Finnish Development NGOs Fingo ry, joka on noin 270 kehitysjärjestön kattojärjestö. Pääyhteistyökumppanit ovat Kirkko Helsingissä, ulkoministeriö, Euroopan komission Suomen-edustusto ja Euroopan parlamentin Suomen-toimisto sekä Maailman Kuvalehti.