Pieni tyttö pyöräilee pellolla.
Kuva: Timo Kuronen

Hyvä ja kestävä elämä – paradoksi vai tie tulevaisuuteen?

Lauantai 29.05.2021 11.30-12.00

Ohjelman tuottaa

Siemenpuu

Miten siirtyä kohti kestävämpää elämää ja yhteiskuntaa? Mitä siirtymän aikana tapahtuu käsityksellemme hyvästä elämästä? Kestävää hyvinvointia pohtivan Arto O. Salosen ja ekologista jälleenrakennusta tutkivan Tere Vadénin puheenvuoroissa pohditaan kestävän elämän mahdollisuuksia ja vaikutuksia. Onko hyvä elämä muutakin, kuin vain alati paranevaa materiaalista elintasoa?

Keskustelun aluksi nähdään muutamia lyhyitä videoituja ajatuksia hyvästä elämästä (buen vivir) Siemenpuu-säätiön kumppaneilta etelästä. Keskustelun juontaa Helsingin yliopiston globaalin kehitystutkimuksen tutkija Mira Käkönen.

Ohjelma on nähtävissä festivaaliviikonlopun jälkeen myös 31.5.–4.6.2021 festivaalialustalla. Alustalle kirjauduttuasi valitse striimi-ikkunasta haluamasi ohjelmanumero klikkaamalla striimin alalaidassa näkyviä pieniä sinisiä ympyröitä. Katsoaksesi eri lavaa tai ohjelmaa toiselta päivältä, valitse lava ja päivä Stages-valikosta.

”Hyvän elämän tavoittelussa viimeisten vuosikymmenten aikana on korostunut elintason parantamispyrkimykset. Ne ovat kuin kulissit näytelmässä. Ne perustuvat aineelliseen hyvään, jota on käytettävissämme yhden maapallon verran. Kulisseja tarvitaan, mutta ilman hyvää juonta näytelmä ei ole näytelmä. Elämänlaatu rakentaa elämän sisällöllisen juonen. Elämän sisällöllisen rikkauden lisääminen perustuu asioihin, jotka ovat luonteeltaan runsaita, ehtymättömiä ja kaikkien ulottuvilla. ”

Arto O. Salonen

Arto O. Salonen

Arto O. Salonen on Itä-Suomen yliopiston yhteiskunta- ja kauppatieteellisen tiedekunnan professori ja Suomen kestävän kehityksen asiantuntijapaneelin jäsen. Salonen tutkii kestävään yhteiskuntaan siirtymistä ihmisen jokapäiväisen elämän kautta. Hänen lähestymistapansa on tieteidenvälinen ja tulevaisuussuuntautunut.

Tere Vadén

Tere Vadén on energiaan ja filosofiaan perehtynyt tutkija itsenäisessä monitieteisessä tutkimusyksikkö BIOSissa. Filosofina hän tarkastellut politiikan ja kulttuurin materiaalisia ja henkisiä edellytyksiä, erityisesti energian kokemuksellisia ulottuvuuksia.

Mira Käkönen

Mira Käkönen on Kaakkois-Aasian resurssipolitiikan tutkija Helsingin yliopiston globaalin kehitystutkimuksen oppiaineessa.