Kuvassa animoidun Pako-dokumenttielokuvan päähenkilö Amin istuu ikkunan edessä ja raapii päätään.
Kuva: FinalCutforReal

Keskustelu ja elokuva: Pako

Ke 25.5.2022 13.30-15.45
Lisää kalenteriin

Ohjelman tuottaa

Euroopan unioni

Pako-elokuva esitetään elokuvateatteri Kino Reginassa, Oodissa keskiviikkona 25.5. kello 14.15. Ennen elokuvaa kello 13.30–14.00 järjestetään keskustelu: Miten EU tukee Ukrainaa ja pakolaisia? Elokuvan ja keskustelun tuottaa Euroopan unioni.  

Maailma kylässä -festivaalin ainut elokuvateatterissa esitettävä dokumenttielokuva on kolme Oscar-ehdokkuutta saanut tanskalainen Pako. Animoidussa dokumenttielokuvassa lapsena Afganistanista paennut Amin kertoo tarinansa. Pakolaisuuden ohella elokuva on kertomus seksuaalisesta identiteetistä, perheestä ja ihmisyydestä.

Muutetulla nimellä esiintyvä Amin Nawabi on 36-vuotias menestyvä tutkija, jota painaa 20 vuotta piiloteltu tuskallinen salaisuus. Salaisuus uhkaa suistaa raiteiltaan elämän, jonka hän on rakentanut itselleen ja tulevalle aviomiehelleen. 

Amin Nawabin ja hänen hyvän ystävänsä ohjaaja Jonas Poher Rasmussenin välisten sydämellisten haastattelujen avulla Pako kertoo unohtumattoman tarinan itsensä löytämisestä. Elokuva osoittaa, miten tulevaisuuden voi luoda vain kohtaamalla menneisyyden, ja että kodin todellinen merkitys selviää vasta, kun ei enää pakene itseään. 

Tanska, Ranska, Ruotsi, Norja, 2021 
Jonas Poher Rasmussen 
Tuotantoyhtiö: Final Cut For Real, Sun Creature, Vivement Lund, Most Film ja Mer Film 
Kieli: tanska, venäjä, englanti    
Tekstitystiedot: suomi
Sallittu yli 12-vuotiaille 
Kesto: 90 min  

Keskustelu: Miten EU tukee Ukrainaa ja pakolaisia? 

Venäjän laajamittainen hyökkäys Ukrainaan on ajanut pakolaisiksi miljoonia, etenkin naisia ja lapsia. Euroopan unioni ja läntinen yhteisö on tuominnut jyrkästi Venäjän hyökkäyksen ja asettanut ennen näkemättömiä talouspakotteita Venäjää vastaan. Miten EU tukee Ukrainaa ja unionin jäsenmaista ja naapurustosta suojelua hakevia pakolaisia? Aiheesta keskustelevat Suomen Pakolaisavun toiminnanjohtaja Annu Lehtinen ja europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.).

Parlamentin Suomen-toimisto ja komission Suomen-edustusto järjestävät aiheesta keskustelun Kino Reginassa 25.5. klo 13.30–14.00. LUX-yleisöpalkinnon 2022 ehdokaselokuva Pako esitetään klo 14.15–15.45.  

Hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.