Ihmisiä kävelemässä hiekkamyrskyssä.
Kuva: Outi Neuvonen

Kun ilmasto ajaa pakoon

Sunnuntai 30.05.2021 12.30-12.50

Ohjelman tuottaa

Suomen pakolaisapu

Maailmassa on enemmän kodeistaan paenneita kuin koskaan toisen maailmansodan jälkeen, lähes 80 miljoonaa. Ilmastonmuutos ja sen aiheuttama elinympäristöjen tuhoutuminen tulevat väistämättä vaikuttamaan ihmisten elinolosuhteisiin sekä lisäämään siirtolaisten määrää.

Ohjelmassa puhuvat Suomen Pakolaisavun yhteiskuntasuhdepäällikkö Katja Mannerström, Suomen Punaisen Ristin vaikuttamistyön ja viestinnän asiantuntija Pekka Reinikainen, ihmisen ja ympäristön suhteeseen perehtynyt tutkija Élise Lépy ja IKEA Suomen liiketoiminnan kehitysjohtaja Ann-Christin Pilviö.

Asiantuntijat esittävät neljässä minuutissa oman näkemyksensä tulevaisuudesta, jossa ilmastonmuutos on pakottanut yhä useamman liikkeelle. Miten luonnonkatastrofit vaikuttavat siirtolaisuuteen ja kuinka yhteiskunnat voivat olla valmiimpia ottamaan tulijat vastaan?

Ohjelmassa puhutaan suomea ja englantia.

Ohjelma on katsottavissa festivaaliviikonlopun esitysajan jälkeen myös 31.5.–4.6.2021.

Katja Mannerström

Katja Mannerström on Suomen Pakolaisavun yhteiskuntasuhdepäällikkö ja sosiaalipsykologi, joka tekee töitä sen eteen, että pakolaisten ihmisoikeudet toteutuisivat niin Suomessa kuin maailmalla.

Pekka Reinikainen

Pekka Reinikainen on Suomen Punaisen Ristin vaikuttamistyön ja viestinnän asiantuntija. ”Ilmastonmuutosasialla jo viidentoista vuoden ajan, tukikohtina Geneve ja Helsinki, toimintakenttänä oleva ja tuleva humanitaarinen hätä.”

Élise Lépy

Tutkijana Oulun yliopistossa työskentelevän Élise Lépyn tutkimuskohteina ovat ihmisen ja ympäristön suhteet pohjoisilla alueilla keskittyen erityisesti ilmastoon liittyviin kysymyksiin, ympäristönmuutokseen ja sen yhteiskunnallisiin vaikutuksiin. Lépy on asiantuntijana myös ilmastosiirtolaisuuteen liittyvissä projekteissa.

Ann-Christin Pilviö 

IKEA Suomen liiketoiminnan kehitysjohtaja Ann-Christin Pilviö luotsaa yrityksen uusien liiketoimintahankkeiden ja vastuullisuustyön kehitystä Suomessa.