Kuvassa Les Amazones D'Afrique värikkäissä asuissa
Kuva: Karen Pauline Biswell

Les Amazones d’Afrique (MLI, BEN, GIN)

Sunnuntai 24.05.2020 18.00-19.00

Ohjelman tuottaa

Fingo

Les Amazones d’Afrique on yksi tämän hetken kantaaottavimpia afrikkalaisen musiikin yhtyeitä. Panafrikkalaisia tyylejä, elektronisia soundeja ja nykyaikaista pop-musiikkia sekoittava kollektiivi käsittelee kappaleissaan maailman laajuisesti vaikeita aiheita kuten naisten kohtaamaa väkivaltaa, seksuaalista identiteettiä, pakkoavioliittoja ja sukupuolielinten silpomista.

Kolme tunnettua malilaista naisartistia ja sosiaalista muutosta vaativaa aktivistia, Mamani Keïta, Oumou Sangaré ja Mariam Doumbia, perustivat Les Amazones d’Afriquen vuonna 2014. République Amazone -debyyttialbumi saavutti laajan suosion, ja kollektiivi esiintyi myös Helsingin Savoy-teatterissa keväällä 2017.

Naiskollektiivina aloittanut ryhmä on myöhemmin kasvanut ja saanut uusia jäseniä nousevista nais- ja miesartisteista eri puolilta Afrikkaa sekä Euroopasta ja Etelä-Amerikasta. Samalla musiikkityyli on muuttunut modernimmaksi. Tammikuussa 2020 julkaistulla toisella, Amazones Power -albumilla (Real World Records) kuullaan muun muassa vaikutteita elektronisesta, reggae- ja hip hop -musiikista.

Vaikka uudella albumilla kuullaan kuuttatoista laulajaa, ryhmä kiertää Eurooppaa kevään aikana pienemmillä kokoonpanoilla. Maailma kylässä -festivaalilla ääneen pääsevät kollektiivin perustajajäsen Mamani Keïta sekä uudet äänet Fafa Ruffino ja Niariu.