Kuvassa ihminen puhumassa kameralle, edessään pöydällä läppäri. Eettisen läppärin jäljillä -elokuvan promokuva.
Kuva: Eetti

Miksi eettinen läppäri on mahdoton?

Sunnuntai 30.05.2021 12.00-12.30

Ohjelman tuottaa

Eettisen kaupan puolesta

Eettisen läppärin jäljillä -dokumenttielokuvassa ihmisoikeusaktivisti ja yritysvastuututkija Anna Härri tarttuu valtavaan haasteeseen. Hän aikoo korjata elektroniikkateollisuuden ihmisoikeusrikkomukset ja ympäristöongelmat. Yhdessä ohjaaja Mari Pasulan kanssa he jäljittivät läppärin matkaa Kongon kaivoksilta Suomeen, haastattelivat kymmeniä tutkijoita ja purkivat tietokoneen palasiksi ja selvittivät kiertotalouden mahdollisuuksia.

Elokuvan jälkeisessä keskustelussa avataan sitä, mitä meidän tulisi tietää elektroniikan globaaleista tuotantoketjuista ja miten ne liittyvät akkubisnekseen Suomessakin. Mikä on Kiinan rooli elektroniikkatuotannossa ja mikä hätkähdytti Kongossa dokumenttia kuvatessa? Entä mitä me kaikki voimme tehdä eettisemmän elektroniikan puolesta? Elokuvan tekijöitä haastattelee Eetin toiminnanjohtaja Kirsi Salonen.

Ohjelma on katsottavissa 4.6.2021 asti.

Mari Pasula

Mari Pasula, dokumenttielokuvaohjaaja, aktivisti ja viestinnän asiantuntija. Pasula on erikoistunut ihmisoikeuksia ja ympäristöongelmia käsitteleviin kysymyksiin dokumenttielokuvissaan ja työskennellessään mm. UNICEFilla, WWF:llä ja Pelastakaa Lapsissa.

Anna Härri

Anna Härri, tutkija ja maailmanparantaja. Härri on vuosikausia pohtinut elektroniikan ja vaateteollisuuden vastuullisuuskysymyksiä, ensin Eetissä ja nyt LUT-yliopistolla. Kaiken kattavia ratkaisuja näihin monimutkaisiin ongelmiin hänkään ei ole vielä löytänyt, mutta uskoo muutoksen olevan mahdollista.

Kirsi Salonen

Kirsi Salonen on Eettisen kaupan puolesta ry:n toiminnanjohtaja. Hän työskentelee oikeudenmukaisen maailmankaupan, kestävien tuotantotapojen ja vastuullisen kuluttamisen puolesta.