Lapsia poseeraamassa istuttamiensa puuntaimien luona.
Kulwa Ngusa Mtomogoro istuttaa puita pihalleen vaimonsa Martha Nalima Dandin kanssa ja koko perheen voimin. Kuva: Virve Rissanen

Näemmekö puita hiilinieluilta?

Lauantai 29.05.2021 11.00-11.20

Ohjelman tuottaa

Suomen lähetysseura

Ilmastonmuutoksen rajaaminen alle 1,5 asteen vaatii yli miljardi hehtaaria lisää metsää maailmanlaajuisesti. Tehtävä ei ole helppo. Jo nyt hiiltä sitovat puuplantaasit ovat vieneet maita pienviljelijöiltä ja syrjäyttäneet alkuperäisluontoa Afrikassa.

Puita katsotaan usein vain välineellisesti, niiden metsätaloudellisen arvon kautta. Kuitenkin niihin liittyy myös yhteisöjen paikkaan sidottua historiaa ja kulttuurisia uskomuksia. Ne ovat osa ihmisten suhdetta niin maalliseen kuin pyhään.

Suomen Lähetysseuran asiantuntijat Niko Humalisto ja Miia Barrow kertovat, miten puita voi istuttaa ihmisoikeuksia kunnioittaen ja miten puiden paikallinen kulttuurinen arvo yhdistetään ilmastotekoihin. Esimerkkinä toimivat Suomen lähetysseuran yhteisömetsityshankkeet Tansaniassa.

Ohjelma on nähtävissä festivaaliviikonlopun jälkeen myös 31.5.–4.6.2021 festivaalialustalla. Alustalle kirjauduttuasi valitse striimi-ikkunasta haluamasi ohjelmanumero klikkaamalla striimin alalaidassa näkyviä pieniä sinisiä ympyröitä. Katsoaksesi eri lavaa tai ohjelmaa toiselta päivältä, valitse lava ja päivä Stages-valikosta.

Niko Humalisto

Niko Humalisto on hiilen mallintamiseen ja kauppaan perehtynyt kehitystutkija sekä ympäristöaktivisti. Hän toimii kehitystalouden asiatuntijana Suomen Lähetysseurassa.

Miia Barrow

Miia Barrow on Lähetysseuran humanitaarisen työn asiantuntija ja omaa pitkän kokemuksen kehitysyhteistyöhankkeista. Hän on nähnyt metsien ja puiden tuomat käytännön hyödyt jokapäiväisessä työssään Lähetysseuran työalueilla Aasiasta Afrikkaan.