Lapsia poseeraamassa istuttamiensa puuntaimien luona.
Kulwa Ngusa Mtomogoro istuttaa puita pihalleen vaimonsa Martha Nalima Dandin kanssa ja koko perheen voimin. Kuva: Virve Rissanen

Näemmekö puita hiilinieluilta?

Lauantai 29.05.2021 11.00-11.20

Ohjelman tuottaa

Suomen lähetysseura

Ilmastonmuutoksen rajaaminen alle 1,5 asteen vaatii yli miljardi hehtaaria lisää metsää maailmanlaajuisesti. Tehtävä ei ole helppo. Jo nyt hiiltä sitovat puuplantaasit ovat vieneet maita pienviljelijöiltä ja syrjäyttäneet alkuperäisluontoa Afrikassa.

Puita katsotaan usein vain välineellisesti, niiden metsätaloudellisen arvon kautta. Kuitenkin niihin liittyy myös yhteisöjen paikkaan sidottua historiaa ja kulttuurisia uskomuksia. Ne ovat osa ihmisten suhdetta niin maalliseen kuin pyhään.

Suomen Lähetysseuran asiantuntijat Niko Humalisto ja Ruusa Gawaza kertovat, miten puita voi istuttaa ihmisoikeuksia kunnioittaen ja miten puiden paikallinen kulttuurinen arvo yhdistetään ilmastotekoihin. Esimerkkinä toimivat Suomen lähetysseuran yhteisömetsityshankkeet Tansaniassa.

Ohjelma on katsottavissa festivaaliviikonlopun esitysajan jälkeen myös 31.5.–4.6.2021.

Niko Humalisto

Niko Humalisto on hiilen mallintamiseen ja kauppaan perehtynyt kehitystutkija sekä ympäristöaktivisti. Hän toimii kehitystalouden asiatuntijana Suomen Lähetysseurassa.

Ruusa Gawaza

Ruusa Gawazalla on savannien hiekkaa varpaissaan vuosien kokemuksesta paikallisesti johdetusta ilmastonmuutokseen sopeutumishankkeista eri puolilta Afrikkaa. Gawaza on Suomen Lähetysseuran ilmasto- ja ympäristöasiatuntija.