Pohtivan näköinen piirretty maapallo.

Tyhmät kysymykset maailmasta

Sunnuntai 30.05.2021 17.20-18.00

Ohjelman tuottaa

Maailman Kuvalehti

Tyhmät kysymykset kunniaan! Tule kuulemaan, kuinka asiantuntijat vastaavat yleisöltä kerättyihin tyhmiin kysymyksiin maailmasta. Pysähdytään yhdessä miettimään, miten paljon tärkeitä asioita jää käsittelemättä ja ymmärtämättä, jos emme uskalla esittää oikeita – tyhmiksi väitettyjä – kysymyksiä.

Maailma Kuvalehden päätoimittaja Anni Valtosen kanssa tyhmien kysymysten tärkeydestä keskustelee Anne Laajalahti, koulutus- ja kehittämisjohtaja ja informaatio- ja viestintätieteiden dosentti Vaasan yliopistosta. Keskustelun jälkeen neljä asiantuntijaa vastaa ennalta valittuihin Maailma kylässä -festivaalin ja Maailman Kuvalehden somekanavissa kerättyihin tyhmiin kysymyksiin.

Ohjelma on katsottavissa festivaaliviikonlopun esitysajan jälkeen myös 31.5.–4.6.2021.

Anne Laajalahti

Anne Laajalahti, FT työskentelee koulutus- ja kehittämisjohtajana viestintäkoulutuksiin erikoistuneessa Inforissa sekä viestintätieteiden dosenttina Vaasan yliopistossa. Lisäksi hän on Viestinnän ja vuorovaikutuksen tieteellinen yhdistys Prologos ry:n puheenjohtaja sekä Viestinnän ammattilaiset ProCom ry:n Tiede- ja teoriajaoksen puheenjohtaja.

Anni Valtonen

Anni Valtonen on Maailman Kuvalehden päätoimittaja, tietokirjailija ja kirjallisuuskriitikko.

Elisa Aaltola

Elisa Aaltola, FT, on eläin- ja ympäristöfilosofiaan sekä moraalipsykologiaan erikoistunut filosofi. Hän työskentelee Turun yliopistossa ja tutkii tällä hetkellä tunteiden sekä positiivista että negatiivista vaikutusta eläin- ja luontosuhteeseen. Lisäksi hän on perehtynyt moraalitunteiden, kuten empatian, vaikutukseen yhteiskunnallisissa kysymyksissä. Aaltolalta on ilmestynyt lukuisia kirjoja, kuten ”Häpeä ja rakkaus: Ihmiseläinluonto” (2019), ”Varieties of Empathy: Moral Psychology and Animal Ethics” (2018) ja ”Empatia: myötäelämisen tiede” (2017, yhdessä Sami Kedon kanssa).

Pinja Näkki

Pinja Näkki toimii tutkijana Suomen ympäristökeskuksessa ja on työskennellyt mikromuovin ja meriroskan parissa jo vuodesta 2014. Biologina hän on erityisen kiinnostunut mikromuovin ja meriroskan ekologisista vaikutuksista ympäristössä, ja tutkimustyön lisäksi hän suunnittelee myös roskaantumista käsitteleviä oppimateriaaleja ja toteuttaa aiheeseen liittyvää viestintää. Parhaillaan hän viimeistelee väitöskirjaansa mikromuovien kohtalosta ja vaikutuksista pohjoisen Itämeren pehmeillä merenpohjilla.

Tuomas Tuure

Tuomas Tuure on vammaisoikeuksiin keskittynyt ihmisoikeusvaikuttaja. Hän on työskennellyt yli 10 vuotta kehityksen, humanitaarisen avun ja YK:n vammaisten ihmisten oikeuksien sopimuksen toimeenpanon parissa.