A photo of an Uyghur demonstration. People wearing blue, and waving blue flags with a moon and a start on them. At front, a man with the same symbols painted on his face.
Photo: Malcolm Brown

Uiguurien ahdinko Kiinassa

Sunnuntai 30.05.2021 16.10-16.30

Ohjelman tuottaa

Kansainvälinen solidaarisuustyö

Viimeisen kolmen vuoden ajan Kiinan valtio on kohdistanut ennennäkemättömän sortokampanjan uiguurivähemmistöä kohtaan. Muslimitaustaisia uiguureja on pidätetty “uudelleenkoulutusleireille” ja siirretty kotiseudultaan Kiinan muihin osiin työskentelemään tehtaille tuottamaan muun muassa kasvomaskeja koronan vastaiseen taisteluun.

Useat tutkijat, poliitikot ja ihmisoikeusjärjestöt pitävät Kiinan toimintaa uiguureja kohtaan kansanmurhana. Kiinan valtio pyrkii hävittämään uiguurit ja muut muslimivähemmistöt ja sulauttamaan heidät osaksi valtakulttuuria.

Mitä suomalaiset voivat tehdä uiguurien tilanteen parantamiseksi? Miten kansainvälinen yhteisö sekä yritykset saadaan toimimaan kansanmurhan pysäyttämiseksi?

Aiheesta keskustelemassa Finnwatchin tutkija Anu Kultalahti, kansanedustaja Veronika Honkasalo (vas.) sekä Suomessa asuva uiguuripakolainen Tursun.

Ohjelmassa puhutaan englantia.

Ohjelma on katsottavissa festivaaliviikonlopun esitysajan jälkeen myös 31.5.–4.6.2021.

Anu Kultalahti

Anu Kultalahti työskentelee tutkijana Finnwatchissa. Aiemmin hän on työskennellyt yli 10 vuotta Amnesty Internationalin kansainvälisessä sihteeristössä keskittyen erityisesti Itä-Aasian ihmisoikeustilanteeseen.

Veronika Honkasalo

Veronika Honkasalo on helsinkiläinen kansanedustaja kaupunginvaltuutettu, vasemmistoliiton varapuheenjohtaja ja nuorisotutkija. Hänen tavoitteenaan on rakentaa tasa-arvoista ja oikeudenmukaista yhteiskuntaa, jossa jokaiselle taataan ihmisarvoinen arki.

Tursun

Tursun on Suomessa asuva uiguuripakolainen, joka esiintyy ohjelmassa salanimellä oman ja perheensä turvallisuuden takia.