Kuvassa väkijoukkoa Maailma kylässä -festivaalilla
Kuva: Anastasija Kaert

Saavutettavuus

Maailma kylässä on esteetön ja kaikille avoin kaupunkifestivaali. Pyrimme myös viestimään mahdollisimman selkeästi ja kehittämään festivaalin saavutettavuutta joka vuosi.  

Esteetön festivaalialue 

Festivaali muuttaa keväällä 2022 uudelle alueelle, Helsingin Suvilahteen. Uusi alue on pääosin asfalttia tai kovaa hiekkaa, mikä mahdollistaa pyörätuolilla liikkumisen entistä paremmin myös sateen sattuessa. 

Päälavan keikkoja voi seurata pyörätuolikorokkeelta. Näytteilleasettajatelttoihin on rampit ja Mahdollisuuksien tori sijaitsee Kattilahallissa, jonne pääsee helposti pyörätuolilla. 

Lastenalueella, picnicalueella ja katutaidealueella on jonkin verran nurmialuetta, mutta käynti kaikkiin pisteisiin on mahdollistettu kumimattoreiteillä.  

Lastenalueella on työpajoihin painottuva teltta, johon ei paloturvallisuuden vuoksi voi tuoda vaunuja sisään. Vaunut voi jättää parkkiin teltan ulkopuolelle. Teltta on avoin myös pyörätuoliasiakkaille ja alueen järjestyksenvalvoja auttaa tarvittaessa mielellään järjestelyissä. Lastenalueella tapahtuvat mahdolliset esitykset pidetään teltan ulkopuolella, joten niitä voi seurata mistä vain.  

Uudella festivaalialueella on aiempaa enemmän esteettömiä WC-tiloja. Esteettömiä sisävessoja on ravintola TBA:n, Tiivistämössä sijaitsevan Puhelavan ja Kattilahallissa sijaitsevan Mahdollisuuksien torin yhteydessä. Esteettömiä bajamajoja tulee alueelle ainakin neljä ja niiden sijoittelu merkitään festivaalialueen karttaan. Lastenalueen vieressä olevasta esteettömästä WC:stä löytyy hoitopöytä.    

Opaskoirat ovat tervetulleita alueelle, mutta meteli ja ihmismassat eivät välttämättä ole eläimille hyväksi.    

Alustava kartta näytteilleasettajille on löydettävissä näytteilleasettajasivulta. Lopullinen yleisökartta julkaistaan huhtikuussa ja myös saavutettavuustiedot merkitään siihen tarkemmin. 

Sisäohjelmalavat 

Festivaalin sisätilat ovat saavutettavia pyörätuolilla. Sisäänkäynnit ovat joko luonnostaan esteettömiä, tai niihin on ramppi. Kulku Cinema-elokuvateatteriin tapahtuu hissillä ja elokuvanäytösten pyörätuolipaikat ovat eturivissä.  

Puheohjelmalavalla on käytössä induktiosilmukka, joka siirtää mikrofonin äänen sähkömagneettisen kentän avulla taustahälyn ohi kuulokojeeseen tai implanttiprosessoriin. Lavan yhteydessä on runsaasti tilaa pyörätuolipaikoille ja järjestyksenvalvojat auttavat tarvittaessa järjestelyissä.  

Festivaalin viestintä  

Näkövammat ja muut näön rajoitteet on pyritty huomioimaan festivaalin viestinnässä mahdollisimman tehokkaasti. Festivaalin verkkosivujen fonttien koko ja kontrasti on asetettu suureksi ja tiedot ovat luettavissa myös lukulaitteella.    

Myös festivaalialueen opasteet, kartat ja muut symbolit tehdään kontrastinsa ja fonttinsa puolesta selkeiksi. Viestimme festivaalin verkkosivuilla ja tapahtuma-alueella mahdollisimman selkeällä suomen ja englannin kielellä.  

Mikäli huomaat puutteellisuutta festivaalin esteettömyydessä, ole yhteydessä tuotanto- tai viestintäpäällikköön. Pyrimme tekemään Maailma kylässä -festivaalista saavutettavan ja mukavan kokemuksen kaikille ja otamme mielellämme vastaan parannusehdotuksia.