Foto: Publiken framför scenen
Leif Laaksonen

Festivalen Världen i byn

Varje år i slutet av maj ordnas festivalen Världen i byn mitt i Helsingfors centrum. Under ett veckoslut får festivalbesökare njuta av ett tiotal konserter, dansförevisningar, teater, litteratur, god mat och aktuella debatter i Kajsaniemiparken och på Järnvägstorget. Evenemanget är helt gratis och här finns mycket att göra och uppleva för personer i alla åldrar.

Information om festivalprogrammet

Festivalen Världen i byn fyller Helsingfors centrum med musik, konst, dans, teater, film och aktuella debatter. Kulturer från olika håll i världen möts i Kajsaniemiparken och Järnvägstorget i glada tecken och festivalen som har gratis inträde bjuder på gott om program för besökare i alla åldrar.

Festivalen bjuder på fler än 20 gratiskonserter under veckoslutet. Här uppträder årligen finska toppartister och internationella stjärnor från olika håll i världen. Festivalen har ett musikprogram som täcker genrer från pop till jazz, hiphop, funk, blues, världsmusik och mycket mer. Här uppträder både etablerade musikgrupper och artister men vi får även se lovande stjärnor och överraskande samarbetsprojekt på festivalens scener, och tack vare detta breda utbud finns här rytmer och låtar som garanterat tillfredsställer olika smaker.

Festivalen har ett debattprogram som tar tag i aktuella och globala diskussionsämnen i ledning av politiker, opinionsbildare, kulturpersonligheter, aktivister och organisationsspecialister. Vi lovar även gott om litteraturprogram och utöver debatten kommer vi att få tillfälle att fördjupa oss i film och dokumentärprogram under festivalen.

Tenava-Timbuktu är ett område för barn med gott om aktiviteter under hela veckoslutet. Barnområdet bjuder bland annat på workshoppar, sagostunder, musik och dansuppvisningar. Barnmusik spelas i både Tenava-Timbuktu och på Savanni-scenen där en mängd inhemska barnmusikartister underhåller publiken.

Information om utställare på festivalen

På festivalen Världen i byn kan du bli bekant med medborgarorganisationer och deras verksamhet – festivalen är faktiskt det största organisationsevenemanget för medborgarorganisationer i Finland. Varje år samlas hundratals personer som arbetar för medborgarsamhället och tiotusentals besökare till en festival som främjar rättvisa för alla i hela världen.

Världen i byn skapar perspektiv på utvecklingsarbete i allmänhet och tack vare våra hundratals utställare finns här alltid något som var och en kan intressera sig för och delta i. På festivalområdet finns också tiotals basarer som säljer handarbeten och rättvisemärkta produkter samt 60 stycken matförsäljare som bjuder på smakupplevelser från hela världen.

Utöver medborgarorganisationer och försäljare kommer hit både läroanstalter, myndigheter och företag som vill presentera sina tjänster för allmänheten. Allt som allt deltar ca 400 utställare och försäljare i festivalen.

Vanliga frågor

Var ordnas festivalen Världen i byn och hur kommer jag dit?

Festivalen ordnas i Helsingfors centrum i Kajsaniemiparken och på Järnvägstorget. 

Det är allra enklast att komma till festivalområdet med kollektivtrafik. Tåg, spårvagnar, buss och metro kör alla så gott som ända fram.

Det lönar sig inte att ta egen bil till festivalen eftersom det finns väldigt knappt med parkeringsplatser invid området.

Vem ordnar festivalen?

Festivalen ordnas av Fingo som är en expertorganisation på globalt utvecklingsarbete och en takorganisation för fler än 300 medborgarorganisationer. Fingos verksamhet finansieras med utrikesministeriets utvecklingsbistånd.

Festivalen är ett fint tillfälle att bli bekant med Fingo och dess medlemsorganisationer. Under evenemanget presenterar hundratals medborgarorganisationer samt en mängd läroanstalter, museer, myndigheter och företag sin verksamhet för allmänheten.

När ordnas festivalen Världen i byn?

Festivalen Världen i byn ordnas varje år i slutet av maj.

Kostar inträdet?

Nej. Det är gratis inträde till festivalen. En liten inträdesavgift uppbärs till musik klubbarna på kvällen.

Har festivalen åldersgräns?

Nej. Festivalens dagsprogram har ingen åldersgräns så det är fritt tillträde för vem som helst.

På områden där det serveras alkohol är åldersgränsen 18 år.

Finns det ett kapprum?

Nej, tyvärr inte.

Invid barnområdet Tenava-Timbuktu har vi ett område där du kan lämna din barnvagn på eget ansvar. Området har ingen bevakning.

Var finns er hittegodsexpedition?

Vår hittegodsexpedition hittar du vid vår information som ligger invid hörnet till fontänbassängen i Kajsaniemiparken och mitt emot barnområdet Tenava-Timbuktu. Hittegods som ingen kommer efter skickar vi till Finlands Hittegodsbyrå då festivalen är över.

Finns det ett skötrum på festivalområdet?

Ja visst, det gör det. Skötrummet hittar du på barnområdet Tenava-Timbuktu i Kajsaniemiparken.

Har festivalen fri rörlighet?

Ja visst. Det är lätt att obehindrat ta sig fram på festivalområdet och vid Savanni-scenen kan man följa med det som händer på scen från en upphöjd plattform för rullstolsbundna. Vid Taiga-scenen finns induktionsslinga.

Har ni beaktat festivalens kolfotspår?

Ja, det har vi. Du kan läsa mer om vårt miljösamarbete och kolfotspår på vår webbplats under miljö och ansvar där du även kan läsa våra ekologiska tips för festivalbesökare.

Finns det program på andra scener?

Ja, det gör det. Det finns gott om aktiviteter och upplevelser i Kajsaniemiparken och på Järnvägstorget. Bland annat finns det program på barnområdet Tenava-Timbuktu, området för gatukonst och festivalens temabyar.

Hur kan jag delta i Världen i byn?

Du kan delta genom att bli volontär, utställare eller programproducent. Alla är välkomna att hjälpa till och delta så vi kan ordna den årliga festivalen!

Du kan självklart även komma hit bara för att njuta av vårt mångsidiga program, konst, mat och festivalkänsla eller för att bekanta dig med verksamheter som kämpar för rättvisa i världen. Beställ vårt nyhetsbrev så får du all aktuell information om festivalen.