Foto: Publiken framför scenen
Leif Laaksonen

Festivalen Världen i byn

Varje år i slutet av maj ordnas festivalen Världen i byn i Helsingfors. Under veckoslutet får festivalbesökare njuta av ett tiotal konserter, aktuella debatter, litteratur, god mat, dokumentärer och barnprogram på det gamla kraftverksområdet i Södervik. Evenemanget är helt gratis och det finns mycket att göra och uppleva för mänskor i alla åldrar.

Information om festivalprogrammet

Festivalen Världen i byn fyller Helsingfors med musik, konst, dans, film och aktuella debatter. Det är Finlands största evenemang för global rättvisa och hållbar utveckling. Kulturer från olika håll i världen möts på festivalen i glada tecken och festivalen bjuder på gott om program för besökare i alla åldrar. Alla är välkomna – det är fritt inträde till festivalen!

Världen i byn bjuder på ett flertal gratiskonserter under veckoslutet. Här uppträder årligen finska toppartister och internationella stjärnor från olika håll i världen. Festivalen har ett musikprogram som täcker genrer från pop till jazz, hiphop, funk, blues, världsmusik och mycket mer. Här uppträder både etablerade musikgrupper och artister men vi får även se lovande stjärnor och överraskande samarbetsprojekt på festivalens scener, och tack vare detta breda utbud finns här rytmer och låtar som garanterat tillfredsställer olika smaker.

Festivalen har ett debattprogram som tar tag i aktuella och globala diskussionsämnen i ledning av politiker, opinionsbildare, kulturpersonligheter, aktivister och organisationsspecialister. Vi lovar även att utöver debatten kommer vi att få tillfälle att fördjupa oss i film och dokumentärprogram under festivalen.

På barnområdet finns det gott om aktiviteter under hela veckoslutet, bland annat på workshoppar och sagostunder.

Information om utställare på festivalen

På festivalen Världen i byn kan du bli bekant med medborgarorganisationer och deras verksamhet – festivalen är det största evenemanget för medborgarorganisationer i Finland. Varje år samlas hundratals aktörer, som arbetar för medborgarsamhället och tiotusentals besökare för att främja global rättvisa för alla i hela världen.

Världen i byn skapar perspektiv på hållbar utveckling och tack vare våra hundratals utställare finns här alltid något som var och en kan intressera sig för och delta i. På festivalområdet finns också tiotals basarer som säljer handarbeten och rättvisemärkta produkter samt ett sextiotal matförsäljare, som bjuder på smakupplevelser från hela världen.

Utöver medborgarorganisationer och försäljare hittar man både läroanstalter, myndigheter och företag som presenterar sina tjänster för allmänheten. Allt som allt deltar ca 400 utställare och försäljare i festivalen.

Ofta ställda frågor

Var ordnas festivalen Världen i byn och hur kommer jag dit?

Festivalen ordnas i Helsingfors på det gamla kraftverksområdet i Södervik, som är belägen nära Fiskehamnen och Sörnäs.

Det är allra enklast att komma till festivalområdet med kollektivtrafik. Fiskehamnens metrostation är belägen bredvid området.

Vem ordnar festivalen?

Festivalen ordnas av Fingo som är en expertorganisation på globalt utvecklingsarbete och en takorganisation för cirka 300 medborgarorganisationer. Fingos verksamhet finansieras med utrikesministeriets utvecklingsbistånd.

Festivalen erbjuder ett utmärkt tillfälle bekanta sig med Fingo och dess medlemsorganisationer. Under evenemanget presenterar hundratals medborgarorganisationer samt en mängd läroanstalter, myndigheter och företag sin verksamhet för allmänheten.

När ordnas festivalen Världen i byn?

Festivalen Världen i byn ordnas varje år i slutet av maj.

Kostar inträdet?

Nej. Det är gratis inträde till festivalen. En liten inträdesavgift uppbärs till musikklubbarna på kvällen.

Har festivalen åldersgräns?

Nej. Festivalens dagsprogram har ingen åldersgräns så det är fritt tillträde för vem som helst.

På områden där det serveras alkohol är åldersgränsen 18 år.

Finns det ett kapprum?

Nej, tyvärr inte.

Invid barnområdet har vi ett område där du kan lämna din barnvagn på eget

Finns det ett skötrum på festivalområdet?

Skötrummet hittar du invid barnområdet.

Är festivalen tillgänglig för alla?

Det är lätt att obehindrat ta sig fram på festivalområdet och vid musikscenen kan man följa programmet från en upphöjd plattform för rullstolsbundna. Vid diskussions scenerna finns induktionsslinga.

Har ni beaktat festivalens kolfotspår?

Ja, det har vi. Du kan läsa mer om vårt miljösamarbete och kolfotspår på vår webbplats under miljö och ansvar där du även kan läsa våra ekologiska tips för festivalbesökare.

Hur kan jag delta i Världen i byn?

Du kan delta genom att bli volontär, utställare eller programproducent. Alla är välkomna att hjälpa till och delta så vi kan ordna den årliga festivalen!

Du kan självklart även komma med bara för att njuta av vårt mångsidiga program och vår härliga festivalstämning eller för att bekanta dig med verksamhet som kämpar för global rättvisa i världen.

Beställ vårt nyhetsbrev så får du all aktuell information om festivalen.