Foto: Publiken framför scenen
Leif Laaksonen

Den virtuella festivalen Världen i byn har konserter, filmer, tal, utställare och program för barn

Festivalen Världen i byn genomförs i år som en virtuell festival 29–30.5.2021. Under webbevenemanget kan man se ett stort antal konserter både från världen och Finland, aktuella dokumentärer, tiotals debattinlägg, program för barnen och mässevenemang. Temat för festivalen är framtiden. Alla programpunkter har fritt inträde.

– Vi vill att man på den virtuella festivalen ska kunna uppleva nästan allt detsamma som på det traditionella evenemanget. Det är särskilt fint att vi den här gången kan bjuda på program som skulle vara svårt att genomföra i en normal situation. Programutbudet blir mycket omfattande och kommer från olika håll i världen, internationella inbjudna talare och vid behov även andra talare kan delta virtuellt och även publiken kan komma och se, höra och uppleva oavsett var de för tillfället befinner sig, berättar programchef Johanna Eurakoski.

– Hållbar utveckling, jämlikhet, mänskliga rättigheter och kulturell mångfald är aspekter som lyfts fram under framtidstemat. Vi hoppas att publiken på det här sättet kan komma i kontakt med globala ämnen som gäller oss alla och få nya insikter, kunskaper och upplevelser, fortsätter kommunikationschef Nelli Korpi.

Internationella konserter: Kayhan Kalhor (IRN), Ricky Kej (IND) och Madalitso Band (MWI)

Kayhan Kalhor, Grammyvinnare och en av världens mest kända mästare inom persisk musik, producerar en sällsynt virtuell sitarkonsert för festivalen. Kalhor har t.ex. beviljats det ansedda priset Womex Artist Award för sitt livsverk när det gäller att göra den persiska musiken känd och bevara musiktraditionen.

Den likaså Grammybelönade indiska musikern, kompositören och miljöaktivisten Ricky Kej och ett gäng ansedda musiker uppträder också på festivalen med ett unikt virtuellt spektakel. På konserten, som filmas på olika håll i världen, uppträder förutom Kej också Grammyvinnaren Wouter Kellerman, Grammynominerade Lonnie Park, sångaren IP Singh, flöjtisten Varijashree Venugopal, violinisten Manoj George och perkussionisten Arun Kumar. Under festivalen får vi också höra ett keynote-inlägg från Ricky Kej.

Madalitso Band spelar traditionell malawisk musik och deras spelning filmas på Malawis gator, där duons rytmer och glada stämning kommer till sin fulla rätt. Bandet har haft en snabb karriärutveckling från att spela på gatorna till att göra världsturnéer. I samband med konserten får vi också höra en intervju med Madalitso Band.

Keynote-inlägg: Maina Kiai (KEN) och Pirkka-Pekka Petelius

Kenyanen Maina Kiai, som verkat som FN:s särskilda rapportör åren 2011–2017, talar på festivalen om vilken framtid de mänskliga rättigheterna har i en postpandemisk värld. Är vi alltför optimistiska i fråga om i vilken riktning de mänskliga rättigheterna utvecklas? Vad håller på att förändras och kan vi i denna tid tillsammans försvara medborgarsamhället och de mänskliga rättigheterna?

Den bland finländarna välkända skådespelarveteranen, kulturpersonligheten, miljöaktivisten och riksdagsledamoten Pirkka-Pekka Petelius fokuserar i sitt inlägg på teman som gäller en hållbar framtid med utgångspunkt i sin många olika livsroller. Hur ser en hållbar framtid ut ur kulturens, aktivismens och politikens perspektiv?

Dokumentärfilmer: Contradict, Lost and Found, Eettisen läppärin jäljillä

Musiker ger sig ut på gatorna i Ghanas huvudstad, Accra, för att samla i pengar för att hjälpa fattiga och lidande i Amerika. Är det här ett skämt, en politisk provokation eller en framtidsprofetia? Dokumentärfilmen Contradict behandlar svåra och utmanande teman: Hur förändras den globaliserande världen och dess värderingar? Hur ser förändringen ut från Ghana och den afrikanska kontinenten betraktad? Vem har rätt och möjlighet att påverka framtidens visioner? I samband med filmförevisningen intervjuas filmens regissörer.

Den prisbelönta kortfilmsdokumentären Lost and Found, regisserad av Orlando von Einsiedel, berättar historien om Kamal Hussein som har dedikerat sitt liv åt att återförena splittrade familjer. Filmen utspelar sig i ett flyktingläger där 700 000 Rohingya-flyktingar lever. Efter filmen diskuterar experter flyktingsituationen i världen och i synnerhet ur ett barnperspektiv.

Dokumentärfilmen Eettisen läppärin jäljillä berättar om den finländska människorättsaktivisten Anna Härris försök att avslöja människorättsbrott och miljöutmaningar förknippade med elektronikindustrin. Efter filmen diskuteras den globala elektronikproduktionens smärtpunkter.

Utställare kan anmäla sig till den virtuella mässan 10.3–9.4.

Festivalens mässevenemang erbjuder möjlighet till webbmontrar, som är ett lätt sätt berätta om att man är med om att bygga en hållbar utveckling, jämlikhet och en rättvis värld. Deltagande i festivalen förutsätter inte att man har bemanning i sin monter, men man kan om man vill ordna eget program och interagera med publiken via sina egna kanaler. Vi erbjuder även utställarna på den virtuella festivalen 40 procents rabatt på festivalens reklamplatser. Läs mer om utställarverksamheten (på finska eller engelska) och boka din plats senast 9.4. Reklamplatserna kan bokas fram till 1.4.

Läs mer om festivalprogrammet på finska eller engelska.

Evenemanget ordnas av Finländska utvecklingsorganisationer – Finnish Development NGOs Fingo, som är en takorganisation för cirka 300 utvecklingsorganisationer. Evenemangets huvudsamarbetspartner är Helsingfors kyrkliga samfällighet, miljöministeriet, utrikesministeriet, Europeiska kommissionens representation i Finland och Europaparlamentets informationskontor i Finland samt tidskriften Maailman Kuvalehti.