Heli Mäki-Hakola
Heli Mäki-Hakolan kotialbumi

Maailma kylässä 20 vuotta: Heli Mäki-Hakola löysi festivaalilta elämänsä rakkauden

Maailma kylässä -festivaali järjestetään tänä vuonna 20. kerran. Festivaalista on muotoutunut ainutlaatuisten kohtaamisten festivaali ja jopa paikka, josta voi löytää elämänsä rakkauden. Fingon toimistokoordinaattori Heli Mäki-Hakola tapasi festivaalilla aviomiehensä. 

”Kun ajattelen ensimmäistä Maailma kylässä -festivaaliani, saan vieläkin kylmiä väreitä. 24.5.1997 tapasin siellä nykyisen aviomieheni. 

Olin tullut Nurmosta Helsinkiin ystäväni luokse, ja päätimme pyörähtää festivaalilla. Törmäsimme kotiseudultamme tuttuun poikaporukkaan. Katseeni kiinnittyi erääseen itselleni tuntemattomaan mieheen, ja jokin tuntui heti kolahtavan. Kävelin sanaakaan sanomatta kaveria kohti ja suutelin häntä. Vietimme loppuillan ja seuraavan festivaalipäivän toistemme kanssa. Olemme olleet siitä asti yhdessä.  

Muutin samana vuonna Helsinkiin ja aloitin työt Radiolinja Oy:llä Ruoholahdessa. Se ei kuitenkaan tuntunut sopivalta työpaikalta. Huhtikuussa 1998 näin Helsingin Sanomissa ison ilmoituksen, jossa festivaalin järjestäjä Kehitysyhteistyön palvelukeskus Kepa eli nykyinen Fingo etsi toimistosihteeriä ja vastaanottoapulaista. Ajattelin, että olisi hienoa päästä osaksi sellaista työpaikkaa ja tapahtumaa, joten hain pestiä ja lopulta tulin valituksi.  

Tuolloin festivaali muuttui työmaaksi. Ensimmäiset festivaalit ajoin pakettiautoa, ja myöhemmin työskentelin alueella festivaalitoimistossa, joka toimi muun muassa bändien vastaanottopaikkana vuoteen 2015 asti. Olen ottanut backstagella monet kuvat yhdessä esiintyjien kanssa.  

Nykyään festivaali on itselleni paikka, jossa tapaa vuosien varrelta tuttuja työkavereita, vapaaehtoisia, harjoittelijoita ja siviilipalvelusmiehiä. Joka toukokuu hätkähdän, että herranjestas, miten hyviä ihmisiä ympärilläni on.  

Voi sanoa, että Maailma kylässä -festivaali muutti elämäni: se on tuonut rakkauden, työpaikan ja mielettömän ystäväverkoston.”  

Maailma kylässä -festivaali järjestetään 25.–26. toukokuuta Helsingin Rautatientorilla ja Kaisaniemen puistossa. 

Teksti: Sinimaria Halonen

Heli Mäki-Hakola
Heli Mäki-Hakolan kotialbumi

Pääyhteistyökumppanit 2019