Mosambikin Ghorwane ensivierailulle Pohjolaan

Mosambikin ensimmäinen presidentti Samora Machel nimesi suorapuheisen Ghorwanen muusikot "kunnon pojiksi" koska nämä uskalsivat puhua totta. He nousevat Maailma kylässä -festivaalin päälavalle ja Tavastia-klubin lavalle toukokuussa.

Kosketinsoittaja João Carlos Schwalbach ottaa vastaan toimittajia Maputon-studiolla vain aamupäivisin, sillä maan suosituin bändi Ghorwane viettää kaikki iltapäivät studiossa. Ennen vuoden loppua ulos putkahtaa uusi studioalbumi ja yhtyeen 25-vuotista uraa juhlistava live-levy.

Kiirettä Mosambikin "kunnon pojille" pukkaa muutenkin, sillä ennen toukokuun lopun Suomen-matkaa Ghorwane konsertoi Brasiliassa, ja heinäkuussa bändi matkaa Portugaliin ja Espanjaan.

Modernia marrabentaa ja kovia sanoja

Ghorwanen musiikkia kutsutaan yleensä moderniksi marrabentaksi, joka yhdistelee perinteisiä rytmejä, afropoppia ja kansanmusiikkia. Yhdeksänhenkinen kokoonpano kokkaa sopan yhteen kitaroin, vaskipuhaltimin ja perkussioin, ja ryydittää laulut usein tiukoilla sanomilla, Etelä-Mosambikin kielillä changanalla, rongalla ja chopella.

Ghorwane on koko pitkän uransa ajan ottanut voimakkaasti kantaa yhteiskunnan asioihin: sotaan, köyhyyteen, perusarvoihin, aidsiin ja korruptioon.

"Esimerkiksi sodan aikana lauloimme muun muassa sitä, kuinka karmeaa oli, että aseen sai ostaa halvemmalla kuin säkin riisiä", Schwalbach muistelee.

Mosambikissa kriittinen ote on melko harvinaista, ja monet valtaapitävät ovat vaatineet yhtyeen sensuroimista tämän tästä.

Heidän uransa alkuaikoina 1980-luvulla maan ensimmäinen presidentti Samora Machel riensi toistuvasti suosikkiyhtyeen apuun kutsumalla heidät juhliinsa soittamaan ja toistelemalla julkisesti että valehtelu oli kansakunnassa kiellettyä. Presidentti kehui Ghorwanen "kunnon poikia" siitä, että nämä näyttivät hyvää esimerkkiä puhumalla totta. Machelin "bons rapazes" onkin jäänyt sittemmin elämään ryhmän kutsumanimenä.

Kovat puheet ovat tuoneet sensuuria ja matkustuslupien epäämisiä etenkin Samora Machelin kuoleman jälkeen, eikä ole Schwalbachin mukaan poissuljettua, etteikö bändin johtohahmojen Zeca Alagen ja Pedro Langan murhat vuosina 1993 ja 2001 olisi kytkettävissä yhtyeen kriittiseen linjaan.

"Mutta kaikki on spekulaatiota, sillä murhia ei ole selvitetty", Schwalbach manaa. "Jotkut ovat vetäneet linkkejä Pedron ja vuonna 2000 murhatun toimittajan Carlos Cardoson murhien välille, mutta totuutta emme saa kai koskaan tietää."

Lähde: www.kepa.fi

Pääyhteistyökumppanit 2019