Muotisuunnittelija Ebun Kivinen.
Nigerialaistaustainen muotisuunnittelija Ebun Kivinen poseeraa itse suunnittelemissaan ja ompelemissaan vaatteissa kotimetsässään Vantaan Korsossa.
Vessi Hämäläinen

Nigerialainen muotisuunnittelija: "Ihmiset kuvittelevat, että afrikkalainen muoti tarkoittaa isoa kaftaania"

Yksi Afrikan suurista vientituotteista on kulkenut muotitietoisten pukeutujien päällä Suomeen. Maailma kylässä -festivaalilla pääset tutustumaan suunnittelija Ebun Kiviseen ja afrikkalaiseen muotiin.

"Meiltä kysyttiin, että omg, missä te olette olleet? Vastasimme: Me olemme olleet täällä, mutta te ette ole vain huomanneet", sanoo Ebunolowa (Ebun) Kivinen, toinen viime talvena ensimmäistä kertaa järjestyn afrikkalaista muotia juhlineen African Fashion Weekin pääjärjestäjistä.

African Fashion Week esitteli afrikkalaisten muotisuunnittelijoiden töitä, toi yhteen afrikkalaisia luovan alan ammattilaisia ja teki tunnetuksi afrikkalaisuutta. Tapahtumassa esiintyi myös afrikkalaistaustaisia artisteja, kuten Musta Barbaari ja Prinssi Yusuf. Näytös oli afrikkalaisen muodin käännekohta Suomessa.

Kivinen on Nigeriasta Suomeen vuonna 2007 muuttanut kolmen lapsen äiti ja muotisuunnittelija. Hän on esiintynyt Voice of Finland -laulukilpailussa, ja järjestänyt jo vuosien ajan myös afrikkalaisia muotinäytöksiä.

"Te suomalaiset varmasti tiedätte, että me afrikkalaiset rakastamme värejä. Suunnittelijan tulee osata laittaa värejä yhteen, jotta asuste on puettava. Eikä yhdistäminen koske pelkästään värejä, vaan myös kankaita."

Innovaatio lähtee traditiosta ja kulttuurista. Afrikkalainen muoti yhdistää modernin muodin ja afrikkalaiset vaatteet.

"Ihmiset kuvittelevat, että afrikkalainen muoti tarkoittaa boubounia, isoa kaftaania. Mutta se on enemmän kuin sitä", Kivinen kertoo.

Nigeriassa hyvin toimeentuleva keskiluokka käyttää paljon rahaa muotiin. Maan muotiteollisuus on kasvanut yli 10 miljardin dollarin bisnekseksi, ja se johtaa koko maanosan muotiteollisuutta. Nigeria myös vie tuotteita eri puolille maailmaa.

Suomessa afrikkalainen muoti on osa päivittäistä identiteettipolitiikkaa, jossa pyritään kyseenalaistamaan rasistiset ennakkokäsitykset afrikkalaisista. Kivisen mukaan suomalaiset ajattelevat usein, että afrikkalaistaustaiset ovat tulleet Suomeen paremman elämän perässä.

"Meissä on stigma. Kenenkään motiiveja ei pitäisi arvioida tuntematta ihmistä."

Kivinen näkee, että African Fashion Weekin kaltaista tapahtumaa tarvitaan, jotta ihmiset tutustuvat tulijoihin, jopa henkilökohtaisesti. Kivinen haluaa nostaa kielteisen Afrikka-kuvan rinnalle asioita, joita afrikkalaiset vaalivat. Kuten muodin.

Teksti: Taru Nissinen

Lue Ebun Kivisen haastattelu kokonaisuudessaan Maailman Kuvalehdestä. Hän saapuu Maailma kylässä -festivaaleille esittelemään ja keskustelemaan afrikkalaisesta muodista minimuotinäytökseen.