Ympäristö ja vastuullisuus Maailma kylässä -festivaalilla
Rami Aapasuo

Ympäristö ja vastuullisuus

Maailma kylässä -festivaalille on ensiarvoisen tärkeää huolehtia ympäristöstä ja kestävästä kehityksestä. Haluamme, että hiilijalanjälkemme on mahdollisimman pieni.

Festivaalin suunnittelussa ja toteutuksessa kiinnitetään huomiota ympäristöarvoihin aina jätehuollosta sähköntuotantoon, vastuullisiin tuotantoketjuihin ja kuljetuksiin. Parhaaseen lopputulokseen päästään, kun jokainen festivaalikävijä huomioi ympäristön omalta osaltaan.

Ympäristövinkit festivaalikävijälle

 • Ruoka: Suosi kasvisruokaa, sillä se kuormittaa ympäristöä huomattavasti vähemmän kuin lihaa sisältävä ateria. Festivaalin kaikki ruokamyyjät sitoutuvat tarjoamaan vähintään yhden kasvisvaihtoehdon listallaan. Myyjiä on kannustettu suosimaan luomu- ja lähiruokaa sekä Reilun kaupan tuotteita.

 • Jäte: Alueella on seitsemän kierrätyspistettä – käytäthän niitä! Pisteillä on kierrätysneuvojia auttamassa lajittelussa. Kaikki tapahtuman kertakäyttöastiat ovat biohajoavia.

 • Liikkuminen: Festivaalille on helppo tulla julkisilla kulkuneuvoilla, polkupyörällä tai jalan. Tällöin ei myöskään tarvitse stressata parkkipaikan löytymistä festivaaliyleisön täyttämästä Helsingin keskustassa.

 • Vesi: Tuo oma vesipullo – sen käyttäminen on ekoteko, eikä kasvata jätemäärää. Alueelta löytyy kolme vesipistettä, joissa omaa pulloa voi käydä täyttämässä. Etenkin aurinkoisella säällä on hyvä juoda tarpeeksi vettä.

 • Toiminta: Festivaali on mainio tilaisuus tutustua järjestöjen, yritysten ja muiden tahojen ympäristötoimintaan. Lisätietoa, vinkkejä ja uutta ajateltavaa löytyy varmasti.

Maailman säilyttäminen on yhteinen projekti, meidän kaikkien yhteinen etu ja vastuu.

Vastuullista tapahtumatuotantoa

Maailma kylässä -festivaali kehittää ympäristötyötään Ekokompassi-ympäristöjärjestelmän avulla. Festivaali pyrkii lisäämään kävijöiden, näytteilleasettajien ja muiden sidosryhmien ympäristötietoisuutta ja ohjaamaan myös heidän toimintaansa ympäristöystävällisempään suuntaan.

Festivaalin ympäristöohjelman tavoitteita ovat muun muassa:

 • kierrätyksen ja jätehuollon kehittäminen

 • energiatehokkuuden parantaminen ja vihreä sähköntuotanto

 • ympäristön ja sosiaalisten näkökulmien huomiointi hankinnoissa

 • vastuullisten alihankkijoiden ja palveluntarjoajien suosiminen

 • tuotantoon liittyvien kuljetusten ja matkojen optimointi

Miksi kannattaa kierrättää?

Kierrättäminen säästää energiaa ja luonnonvaroja monin tavoin:

 • Biojätteestä valmistetaan kompostimultaa, jota hyödynnetään muun muassa viherrakentamisessa.

 • Energiajakeesta tehdään kierrätyspolttoainetta, jolla korvataan fossiilisia polttoaineita energiantuotannossa.

 • Keräyspaperia käytetään muun muassa sanomalehtipaperin valmistukseen.

 • Keräyspahvista valmistetaan kartonkia, erityisesti raaka-ainetta hylsykartongille (esimerkiksi talouspaperirullien hylsyt).

 • Metallia voi kierrättää lähes loputtomasti. Keräysmetallista saadaan raaka-ainetta uusien metallituotteiden valmistukseen.

 • Keräyslasista tehdään lasipakkauksia ja lasivillaa.

Uutisia

Dobet Gnahoré

Grammy-palkittu Dobet Gnahoré Maailma kylässä -festivaalille

Kehitysyhteistyön kattojärjestö Kepan Maailma kylässä -festivaali kokoaa huippuesiintyjät, kansalaisvaikuttajat ja kymmenet tuhannet ihmiset Helsinkiin toukokuun viimeisenä viikonloppuna. Vuoden 2018 tapahtuman pääteema on Agenda 2030 – Kestävä kehitys ja alueellisena painopisteenä Afrikka. Festivaali tarjoaa viikonlopun aikana yli 20 ilmaiskonserttia.
Tuuletar (c) Vilja Keskimäki

Suuri festivaalitutkimus julkaistiin

Maailma kylässä -festivaali osallistui suureen festivaalitutkimukseen, jossa mitattiin Helsingissä järjestettävien festivaalien sosiokulttuurisia vaikutuksia.
sivarirekry Sami Aapasuo

Festivaaliassistentti Maailma kylässä -festivaalille

Maailma kylässä -festivaali etsii siviilipalvelusmiestä festivaaliassistentin tehtävään Helsinkiin. Assistentin toimenkuvaan kuuluvat tuotannon avustavat tehtävät markkinointiviestinnässä, teknisessä tuotannossa sekä ohjelmatuotannossa.

78 000 kävijää Maailma kylässä -festivaalilla letkeissä tunnelmissa

Viikonloppuna järjestetty Maailma kylässä -festivaali kokosi jälleen järjestöt, festivaalikansan, poliitikot ja muut mielipidevaikuttajat yhteen oikeudenmukaisen maailman puolesta. Festivaaliohjelma tarjosi musiikkia, taidetta, keskusteluja ja toimintaa koko perheelle.